Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЗК спря сделката за ЧЕЗ България*

Антимонополната комисия откри припокриване на дейности между участниците и възможности за установяване на монопол на пазара

КЗК спря сделката за ЧЕЗ България*

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани покупката на активите на CEZ Group от "Инерком Груп", става ясно от съобщение на регулатора. Комисията образува производство по сделката в края на юни.

В процеса на проучване е било установено хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи.

Още по темата
Сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата на пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване/доставка на електрическа енергия, на търговията с електрическа енергия и на свързаните с търговията услуги по координиране на балансиращи групи, отбелязват от КЗК.

Според комисията има опасност сделката да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ България, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор.

Заключението на антимополната комисия е, че наличието на съществени вертикални ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари. 

Именно с тази причина комисията мотивира отказа си да допусне изпълнението на сделката. Решението може да бъде обжалвано в срок от 14 дни пред Върховния административен съд (ВАС).

"Изненадани сме от решението на Комисията за защита на конкуренцията да забрани концентрацията между "Инерком България" ЕАД и дружествата от групата на ЧЕЗ в България", коментираха от дружеството, управлявано от Гинка Върбакова.

Компанията заяви, че ще анализира мотивите за решението и в следващите дни ще обявият какви действия ще предприемат. Още през пролетта чешките медии коментираха, че ако сделката с "Инерком" пропадне, CEZ Group миже да се обърне към другите кандидати, които наддаваха за активите на дружеството в България.

Договорът между двете компании предизвика сериозни дискусии, като дори специална комисия към Народното събрание анализираше детайлите. Вниманието беше насочено към финансирането на покупката и възможността "Инерком България" да управлява мрежата на ЧЕЗ България адекватно.

Анкетната комисия приключи работата си с препоръка правителството цялостно да анализира процеса на приватизация в енергийния сектор.

От БСП настояват държавата да изкупи активите на CEZ Group у нас, след като инвеститорът желае да напусне страната, като така бъде защитен интересът на потребителите.

Пред журналисти в Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова отказа да коментира решението на КЗК. "Ние сме правова държава и нека всеки да работи в рамките на своята компетентност", обясни тя.

Енергийният министър увери, че енергийната сигурност не е застрашена, дружествата в сектора работят при ясни условия, а Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изпълнява своята роля и ги контролира. 

* Информацията е допълнена с коментара на енергийния министър

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
18
 
8
abdul до: Mavi Goz
преди 3 години
Няма профилна снимка
Коя е "управляващата партия"? :lol:
3
 
24
 
7
преди 3 години
Наистина е добра новина, защото решението е законно мотивирано - на тази комисия това й е работата. Дано само добре да са си огледали аргументите, защото ако отиде в съда, там не са подчинени на управляващата партия, даже напротив... И после некой ше плаща, и то яко, ама нема да е шефът на КЗК или онзи, дето (и ако) го е "посъветвал" за това решение, а симки, дето сега ше се радваме... :lol:
1
 
43
 
6
преди 3 години
Вероятно приятелски служби са дали знак, че ще пуснат инфо ако сделката мине. Само с това си обеснявам защо тази 'ювелирна' схема за изпиране на пари от корупция се забавя. ВАС може да пусне ще видим дали ШИШИ ще удари един корем.
3
 
24
 
5
abdul до: марин
преди 3 години
Няма профилна снимка
Какви инвеститори?Тука некви софийски дришльовци се борят за едноцифрен процент комисион!Има и още 2-3 дето засега успяват да преперат некой и друг милион и номера им минава. Комисиона мине ли 10% от ЕЦБ ще им стъпят на главата и купоня приключва... инвеститори били...
19
 
23
 
4
преди 3 години
Няма профилна снимка
Според мен, това не е никак хубава новина за инвеститорите - настоящи и потенциални.

Още от Енергетика
БЕХ можел да изпадне във финансов колапс заради смяната на ръководството