Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Липсата на клиринг може да спъне газовата борса на Газов хъб Балкан

БЕТП ще предложи нов продукт за газовата борса в България - възможност за наддаване за определени количества газ

Липсата на клиринг може да спъне газовата борса на Газов хъб Балкан

Снимка: Архив Ройтерс

Правилата за работа на газовите борси у нас като цяло обхващат отношенията с търговците в пълен мащаб, коментира по време на публично обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Веселин Тодоров от Асоциацията на търговците и производителите на природен газ и водород.

Той посочи обаче, че може да има проблеми относно обезпечаването на сделките при липсата на клиринг на борсите на този етап. По време закрито заседание на КЕВР през март стана ясно, че клиринговата къща, избрана от двамата оператори на газова борса у нас - "Клиър Екс", още няма лиценз.

Газов хъб "Балкан", един от лицензираните оператори на газова борса у нас, е предвидил изграждането на т.нар. "кредитна матрица" - електронна таблица в Exel формат, в която всеки може да впише търговци, с които иска или не да работи. Целта е да няма пазарни манипулации. От Асоциацията на търговците и производителите на природен газ и водород обаче виждат възможни пропуски.

Веселин Тодоров обясни, че недобросъвестен търговец може да впише голяма част от участниците като нежелани за търговия и така да бъде блокирана работата на цялата борса.

Още по темата

Матрицата е само междинно решение, обясни по време на изслушването изпълнителният директор на Газов хъб "Балкан" Кирил Равначки. Като опит за избягване на злоупотреби, търговците трябва да посочват поне двама участници на борсата, с които могат да работят.

Вторият оператор на газова борса - Българска енергийна търговска платформа (БЕТП) също няма клирингова къща, но в правилата за работа е изработен механизъм за 100% обезпечаване на плащанията, отбелязаха участниците в обществените заседания.

Тодоров посочи още един проблем по отношение на работата на газовите борси, свързана с определянето на цената за дисбаланси от страна на КЕВР при наличието на две борси за търговия с природен газ.

По време на дискусиите участниците отбелязаха един нов продукт за България - търгове, който позволява участниците на борсата да наддават за определени количества природен газ. Тази опция се предлага от БТЕП. Платформата предлага краткосрочни и дългосрочни продукти, включително и спот опции, като търговия в сегменти в рамките на деня или в следващия час.

КЕВР ще вземе решение по предложените правила за работа на газовите борси у нас на закрито заседание, което ще се проведе на 17 юни.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Търсят се алтернативни решения за производствата на американските централи