Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Нено Димов: Действащата екооценка за „Белене“ означава, че проектът не е опасен

Екотаксите за старите коли ще се увеличат с около 15%, каза министърът на околната среда

Нено Димов: Действащата екооценка за „Белене“ означава, че проектът не е опасен

Снимка: Архив Ройтерс

За АЕЦ „Белене“ има действаща оценка за въздействие, която е разрешила инвестиционното намерение. Това означава, че от екологична гледна точка проектът не е опасен. Това каза пред Нова телевизия министърът на околната среда и водите Нено Димов.

По повод съобщението на Еврокомисията, която призова на 17 май 20 държави от ЕС да въведат коректно правилата за ядрените отпадъци, или пък да приемат национални програми за управление на използваното ядрено гориво (това се отнася и до България), Димов каза, че това не е част от преките ангажименти на екоминистерството. 

Още по темата

„Когато има проекти, за тях трябва да се направи оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и доколкото говорим и за проекта „Белене“, трябва да кажа, че там има такава оценка, която е действаща, и която е спазила изцяло международното законодателство, включително българското. Проведена е оценка за въздействието в трансграничен контекст. Ние сме спазили изцяло процедурата“, каза той.

Той уточни, че екоминистерството не може да се произнася по въпроса за реакторите.

Нено Димов съобщи, че скоро ще има промени при екотаксите за автомобилите. За първи път електромобилите ще бъдат с нулева екотакса, а новите и хибридите с намалена. За колите на възраст до 5 г. екотаксата ще бъде запазена, а за старите автомобили ще бъде увеличена в рамките на 15%.

Той заяви, че в различни експертни становища се говори за потенциален риск при добива на газ в Добруджа.

Административният съд във Варна днес заседава по жалбата на инвеститори, които оспорват решението на РИОСВ - Варна да спре добива на газ в Генерал Тошево. Събралите се граждани пред сградата на съда обясниха, че са се запознали с доклада за ОВОС за инвестиционното намерение на „Русгеоком“ и смятат, че има рискове от замърсяване на водата. Хората допълниха, че се предвижда да бъдат направени 41 сондажа за 35 години.

Гражданин на село Спасово с пчелин в близост до площадката каза, че е загубил пчелните семейства заради вибрациите на сондата.

Нено Димов заяви, че на 4 април е потвърдил решението на РИОСВ и е отхвърлил обжалването на инвеститора, който по думите му „има възможност да отиде в съд, което е следващата инстанция“.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Георги Първанов: Необходима е нова енергийна стратегия