Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Референдумът в Генерал Тошево за добив на газ е валиден

Вота си са дали 45,16 на сто от 12 641 граждани, показват последните обобщени данни

Референдумът в Генерал Тошево за добив на газ е валиден

Протест в Генерал Тошево срещу добива на газ, 22 октомври 2017 г. Снимка: БТА

На референдума в община Генерал Тошево вота си са дали 45,16 на сто от 12 641 граждани, показват последните обобщени данни.

Председателят на общинската избирателна комисия Красимира Митева съобщи, че постигнатата досега активност прави допитването валидно, предава БТА. 

Още по темата

Гражданите на общината днес се произнесоха по въпроса: "Против ли сте община Генерал Тошево чрез общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?".

„Гласуването приключи в 20 часа, след което в 47 секционни избирателни комисии ще започне преброяването на гласовете. Книжата от референдума утре ще бъдат предадени в Централната избирателна комисия“, каза Красимира Митева.

Общинският съвет взе решението за местен референдум, след като възникна обществено недоволство и протести при обсъждането на доклада за оценка за въздействие върху околната среда на инвестиционното предложение на "Русгеоком БГ" ЕАД за експлоатация на газовото находище "Спасово" на територията на общината.

В края на октомври дружеството обяви, че планира добив на природен газ по конвенционална технология от находището „Спасово”. Според съобщението на компанията при експлоатацията няма да се прилага методът на хидравлично разбиване (т. нар. „фракинг“). Водните сондажи в района се правят по същата техника и технология, която компанията ще използва.

Местни жители и земеделци обаче се опасяват, че добивът ще доведе до замърсяване на водата и почвата в Добруджа. 

 
По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
0
 
13
Pyramid до: Pyramid
преди 2 години
Прочее, преди време, в едни други коментари, с khao, обсъждахме едни насоки. При изградена върху тях технология, и шистовият добив става икономически изгоден и в пъти по-безопасен. Да, обаче, кировете от нефтогазовите компании, са си кирове. С такива наоколо ти, и с/у конвенционален добив трябва мораториум. Хората са прави.
0
 
0
 
12
Pyramid до: khao
преди 2 години
...аз какво думам по-долу?
4
 
3
 
11
khao до: bgMan
преди 2 години
Няма профилна снимка
въпроса е зададен така че да забрани и конвенционално добиване ... не само за фракинг, но Ганьо понеже го манипулираха яко последните години и като чуе газ - скача !
3
 
8
 
10
преди 2 години
Няма профилна снимка
Браво добруджанци че не предадохте земята ни! Гордея се че съм един от вас.
Светли и честити Коледни празници на всички!
2
 
1
 
9
Pyramid до: bgMan
преди 2 години
Щото, въпреки разните там мораториуми, тарикатите опитват да протикат, каквото са си наумили: нали, след това, ще се изнесат. А "простите туземци" - вълци ги яли. Определено, газ - конвенционален или "шистов", трябва да се добива. С безопасни технологии, обаче. Пробутваното - ама изобщо! - не вдъхва доверие.

Още от Икономика и политика
Антиправителствените протести продължават 26-и пореден ден