IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Русгеоком БГ" планира добив на газ в Добруджа по конвенционална технология

Компанията съобщи по повод протестите, че не възнамерява да добива шистов газ

14:14 | 24.10.17 г.
<p>
	Протест в Генерал Тошево срещу добива на газ, 22 октомври 2017 г. <em>Снимка: БТА</em></p>

Протест в Генерал Тошево срещу добива на газ, 22 октомври 2017 г. Снимка: БТА

„Русгеоком БГ“ ЕАД планира добив на природен газ по конвенционална технология от находище „Спасово” в блок „Добрич”. Това съобщи компанията по повод серия протести в Генерал Тошево срещу инвестиционното намерение.

Местни жители и земеделци се опасяват, че добивът ще доведе до замърсяване на водата и почвата в Добруджа.

Според съобщението на компанията при експлоатацията няма да се прилага методът на хидравлично разбиване (т. нар. „фракинг“). Водните сондажи в района се правят по същата техника и технология, която компанията ще използва.

Прокарването на сондажи за природен газ, нефт и вода не предизвиква земетресения, твърди инвеститорът.

Той уверява, че добивът на газ няма да има вредно въздействие върху околната среда и водоносните хоризонти. В България от десетилетия се прокарват сондажи и се добива природен газ по този начин. Всеки може да види дали има поражения върху природата и хората в районите на действащите газови находища, като такива има и в Добруджа, казва се в съобщението.

От „Русгеоком БГ“ допълват: „Сред ползите от реализацията на проекта са по-ниски цени на газа, разкриване на работни места, а 50% от таксата по концесионния договор ще отива директно в бюджета на общината“.

Инвеститорът е открил газонаситени пластове в две зони от разкрития чрез сондаж Р-1 Рогозина разрез. След допълнителни изследвания резултатите са представени пред Министерството на енергетиката.

Обект на инвестиционното предложение е откритото газово находище в пясъчници, които са конвенционален източник на природен газ. Компанията е изготвила доклад за оценка на въздействието върху околната среда, който е получил положителна оценка от РИОСВ-Варна. В момента се провеждат обществени обсъждания.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още