Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Обявена е обществената поръчка за газовия хъб "Балкан"*

Проектът е важен за целия регион, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Обявена е обществената поръчка за газовия хъб "Балкан"*

Снимка: Архив Ройтерс

Газовият хъб „Балкан“ е важен за целия регион, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция, на която бе обявена обществената поръчка „Булгартрансгаз“ за изграждане на газова инфраструктура.

До края на януари ще е ясно кои компании искат да сключат договор с „Булгартрансгаз“ за пренос на природен газ от турската до сръбската граница на страната ни, каза изпълнителният директор на компанията Владимир Малинов, цитиран от БНР. 

Още по темата

Компанията обяви днес третата фаза на пазарния тест, свързан с проекта за развитие и разширение на газопреносната система, както и обществена поръчка за изграждане на тръбопроводите.

От резултатите от този тест ще е ясно дали и при какви условия ще се строи допълнителната газова инфраструктура, необходима за хъб „Балкан“, каза Теменужка Петкова.

„Концепцията за реализация на газоразпределителен център на територията на България е изключително важен проект, той е важен за целия регион. Този проект ще представлява изграждане на липсващата инфраструктура в региона – междусистемните връзки на България със съседните ни страни, разширяването на газопреносната инфраструктура на територията на България и изграждането на борса за търговия с природен газ“, каза министърът.

Разширението на газопреносната мрежа включва трасето от района на компресорна станция Провадия до българо-сръбската граница, предаде БТА.

Крайният срок за участие в обществената поръчка, която ще е по открита процедура, е 15 февруари 2019 г.

Очакваните общи приходи по проекта за следващите 15 години ще са над 7 млрд. лева, а необходимият нетен приход, който да бъде гарантиран на базата на обвързаните договори за капацитет, за да може "Булгартрансгаз" да пристъпи към проекта, е 2,676 млрд. лева.

Общо 5 компании са заявили интерес при първите фази. Сред тях са „Газпром“ и „Булгаргаз“.

Проектът има два крайни срока на реализация - 31 декември 2019 г. или същата дата на 2020 г. според избрания вариант. По-краткият, който би позволил да дадем изходен капацитет на Сърбия, предполага използването на съществуваща тръба.

Теменужка Петкова съобщи още, че днес са купени 6,5 млн. квоти вредни емисии за около 324 млн. лева за ТЕЦ "Марица Изток 2". Това ще гарантира безпроблемна работа на дружеството и стабилност на електроенергийната система тази зима.

Също днес е подписан договор за безвъзмездна финансова помощ по ОП "Иновации и конкурентоспособност" за 39 млн. евро по проекта за интерконектора България-Гърция, което ще позволи строителството на обекта да започне през следващите няколко месеца.

Подписаният меморандум за сътрудничество между "Булгартрансгаз" и Централноевропейския газов хъб ще съдейства газовата борса в страната да заработи до края на следващата година.

*Новината е допълнена в 17:24 часа. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
България разполага с десет години до прехода към нисковъглеродна икономика