IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По изчисления на КЕВР токът трябва да поскъпне с малко над 3% от 1 юли

Нощната тарифа на ЧЕЗ се увеличава с 80% и ще бъде двойно по-скъпа от тази на останалите доставчици на регулирания пазар

15:35 | 28.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Цената на електроенергията трябва да се повиши с 3,02% от 1 юли, сочат изчисленията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в доклада по заявленията на производителите и доставчиците на електроенергия за новия регулаторен период - от 1 юли 2021 година до 30 юни 2022 година.

За крайните битови клиенти, за които се прилагат тези регулирани цени, това означава повишение с 4,17% за клиентите на ЧЕЗ Електро, с 2,38% - за "ЕВН България Електроснабдяване" и с 2,13% за "Енерго Про Продажби".

С промяната цената на ЧЕЗ, която е с най-голямата мрежа у нас, ще бъде 0,14189 лева за киловатчас дневна и 0,10844 лева за киловатчас нощна тарифа. Цената на нощната тарифа на дружеството се увеличава с 80% и става почти двойно по-висока отколкото на другите електроснабдителни дружества. 

Потребителите на "ЕВН България" ще плащат 0,141189 лева за киловатчас дневна и 0,05873 лева за киловатчас нощна тарифа. За "Енерго Про" дневната тарифа вече ще бъде 0,14517 лева за киловатчас, а нощната - 0,05664 лева за киловатчас.

При определянето на цените от енергийния регулатор са използвали единен подход към крайните снабдители. В цената не се включват несъбираемите разходи, става ясно още от доклада на работната група.

Крайните снабдители внесоха своите ценови предложения за новия регулаторен период в края на март. 

От КЕВР посочват още, че са определили прогнозните цени на електроенергията за новия период на базата на търуваните български фючърси на European Energy Exange, тъй като на българската енергийна борса липсват достатъчно данни за сделки, съвпадащи с регулаторния период. Заради недостатъчната ликвидност на EEX обаче цените се съпоставят с тези за румънския и унгарския пазар на същата платформа.

На БНЕБ има само една сделка на стойност 115,50 лева за мегаватчас. В EEX средните ценови равнища са около 65-67 евро за мегаватчас през втората половина на 2021 година и първото полугодие на 2022 година.

На фона, че цените на БНЕБ са с около 2-3 евро на мегаватчас по-ниски, експертите от КЕВР използват за ориентир при определянето на цената нивото от 63-64 евро за мегаватчас електроенергия през регулаторния период.

Повишението се обуславя от възстановяването на европейската икономика от пандемията от коронавируса, което води до стабилизиране на финансовите пазари. Цените на въглеродните емисии също са нагоре, но според някои анализи ръстът е до голяма степен спекулативен и затова от КЕВР редуцират още малко прогнозната цена за новия регулаторен период - до 61 евро, или 119 лева за мегаватчас.

Цената на тока ще бъде обсъдена с представителите на компаниите на открито заседание на КЕВР, насрочено за 2 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още