IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трите електроснабдителни дружества поискаха минимално поскъпване на тока

EVN България предлага разходно-ориентиран модел за определянето на цената за достъп до мрежата си

21:27 | 31.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Трите големи енелектроснабдителни и електроразпределителни дружества поискаха минимално повишение на цената на електроенергията през новия регулаторен период ( с начало от 1 юли 2021 година). Според правилата компаниите имат задължението до 31 март да внесат своите заявления в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Общото увеличение, което предлага Енерго Про за регулирания пазар,е в размер на 1,62%, става ясно от съобщение на дружеството. Промяната в цените за достъп и пренос през разпределителната мрежа на Електроразпределение Север е в размер на 1,45%.

Ако бъде одобрено искането на компанията, от 1 юли битовите абонати на компанията ще плащат по 0,14517 лева за киловатчас дневна тарифа и по 0,05664лева за киловатчас нощна тарифа.

Одобрената към 1 юли 2020 година цена за достъп до електроразпределителната мрежа на дружеството в момента е 0,0089 лева за киловатчаса.

От ЧЕЗ България коментират, че със своето заявление елиминират кръстосаното субсидиране на цената на електроенергията за битовите потребители. Реално то вече не е възможно, защото всички стопански потребители вече са на свободния пазар.

В случай че бъде прието предложението на ЧЕЗ Електро, цената на дневната тарифа ще се увеличи с част от стотинката - 0,1 стотинка на киловатчас, а нощната ще бъде увеличена с 4,8 стотинки за киловатчас.

КЕВР одобри цени от 0,14072 лева за киловатчас дневна и 0,05997 лева за киловатчас нощна тарифа за регулаторния период, започнал на 1 юли 2020 година.

По отношение на цената за разпределение през мрежата на ЧЕЗ Разпределение отражението ще бъде в рамките на 0,37 стотинки за киловатчас, отчитат още от компанията. В момента цената за достъп до мрежата на ЧЕЗ Разпределение за битовите абонати е 0,0568 лева за киловатчас.

EVN България Електроснабдяване предлага цена от 0,14118 лева за киловатчас дневна и 0,05873 лева за киловатчас нощна тарифа за своите битови клиенти от новия регулаторен период.Това означава, че няма промяна в цената на дневната тарифа. От 1 юли 2020 година нощната тарифа се таксува по 0,05787 лева за киловатчас.

От дружеството предлагат една цена за достъпа до мрежата на Електроразпределение Юг - 0,02617 лева за киловатчас.

Предложеният нов начин на калкулиране на цена достъп за битови клиенти има като ефект по-ниска цена за пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа на ниско напрежение, отбелязват от EVN и допълват, че по този начин ще има повече прозрачност и справедливост за ползващите мрежата на дружеството.

С прилагането на този модел цените за мрежови услуги ще бъдат разходно-ориентирани и вече ще зависят не от консумацията, а от това какъв капацитет от мрежата всеки обект ангажира и от нивото на напрежение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още