IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците на газ ще трябва да доказват финансово обезпечение на дейността си

От 1 октомври 2021 г. търговията с газ ще се извършва само на основание на лиценз, издаден от КЕВР

16:28 | 26.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговците на природен газ ще трябва да добавят и доказателство за обезпечение на дейността си при издаване на лиценз за търговия със суровината. Промяната е предвидена в проект за изменения на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, по силата на която Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) издава лицензи за търговия с газ.

Промяната е нужна във връзка с изискването от новата газова година (1 октомври 2021 година) търговията с газ да се извършва само от лицензирани търговци. От 1 януари 2021 година търговците вече ще трябва да подават искания до КЕВР за издаване на разрешения по силата на Закона за енергетиката.

Досега за издаване на лиценз се изискваше информация за фирмата и управлението ѝ, обосновка на срока, за който се иска лиценз, както и данни за лицензи за други енергийни дейности и бизнес план за пет години.

С измененията в Наредбата ще бъде поискано търговците да декларират и обезпечение в размер на 1/24 от годишния оборот, но не по-малко от 150 хил. лева. За първата година на лицензионната дейност ще се използват данни за оборота от търговия с газ на територията на България, става ясно от предложението на енергийния регулатор, публикувано за обществено обсъждане.

Обезпечението може да бъде използвано само за задължения, свързани с търговията с газ, като сумата трябва да бъде възстановена до 20 работни дни.

Промяна има и по отношение на очакваната информация в бизнес плана за лицензиантите - в него ще трябва да има прогнозна информация за паричните потоци на дружеството и прогнозни цени на газа за периода на бизнес плана по години.

В документа трябва да бъде приложен и анализ на пазара, който включва и възможностите на заявителя за развитие.

В предложените промени се отчитат още и новите задължения на КЕВР по контрол на дейността на пазара за търговия на едро с енергия.

От КЕВР очакват коментар на заинтересуваните лица до 9 декември 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още