Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Водните централи записват забележително начало на годината

Енергийните централи са произвели с 4% повече електроенергия от началото на годината, сочат данни на ЕСО

Водните централи записват забележително начало на годината

Снимка: Bloomberg LP

Водните електрически централи (ВЕЦ) отчитат ръст на производството на електроенергия с 263,5% на годишна база през първите два месеца на годината. Това е видно от данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

От началото на годината ВЕЦ-овете са произвели общо почти 1,01 тераватчаса електроенергия. Това се дължи основно на обилните валежи в началото на годината, което доведе и до високата приливна вълна по поречията на реките.

Благодарение на работата на енергийните язовири не се стигна до сериозни щети от наводнения, отчетоха в средата на януари в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова и на околната среда Емил Димитров.

Още по темата

Енергийните централи в страната са произвели общо 7,9 тераватчаса електроенергия, което е увеличение от малко над 4%. То основно се дължи на водните централи, защото останалите производители бележат спад. През първите два месеца на годината базовите централи са произвели общо 6,2 тераватчаса електроенергия, което е намаление от 6,36%.

През този период за близо денонощие аварийно спря и един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй", което временно извади малко над 1000 мегавата от системата. Нужната енергия тогава беше осигурена от водните и въглищните централи.

Традиционно през зимните месеци производството на зелените централи, особено при фотоволтаиците, е свито.

През първите месеци намалява и потреблението на електроенергия - с 1,92% до 7,3 тераватчаса. Съществено се увеличава обаче износът, което вероятно се дължи на по-конкурентната цена на електроенергията, произведена от водните централи.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Тимерманс: България трябва да прояви гъвкавост за затварянето на въглищните централи