Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Въглищни и водни централи покриват изключения V блок на АЕЦ "Козлодуй"

Автоматичната защита на блока е сработила при рутинни операции, съобщиха от ядрената централа

Въглищни и водни централи покриват изключения V блок на АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: Investor.bg

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е активирал заместващи мощности от всички ТЕЦ и водни централи (ВЕЦ) в страната за компенсиране на спрелия тази нощ V блок на АЕЦ "Козлодуй", става ясно от съобщение на ведомството.

От ядрената централа съобщиха, че блокът е изключен от енергийната система след сработване на аварийната защита на реактора. Това е станало по време на рутинни операции и няма отклонение от радиационната обстановка.

"Всички системи на блока са сработили съгласно проектните алгоритми", се казва в съобщение на сайта на АЕЦ "Козлодуй".

По-рано тази сутрин депутатът от ДПС и член на енергийната комисия към Народното събрание Рамадан Аталай съобщи за изключването на единия блок на ядрената ни централа. По негови думи няма нищо притеснително и се очаква блокът да бъде въведен в паралел по-късно днес.

Справка на сайта на ЕСО към 12 часа обаче показва, че това още не е станало. Товарът на системата е около средното за последните дни - 5,5 хил. мегавата. В сутрешните часове обаче заради по-високите температури товарът е бил по-нисък от средното през последната седмица, показват още данните на ЕСО.

Половината от електроенергията се осигурява от ТЕЦ-овете в страната. Малко над 10% е производството на водните централи, а вятърните и соларните паркове осигуряват общо около 8 на сто от товара.

18% осигурява VІ блок на АЕЦ "Козлодуй", а останалите количества електроенергия идва от топлофикационните и заводските централи. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Fitch повиши перспективата на кредитния рейтинг на БЕХ