Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Всички ВЕИ мощности ще могат да се включат към свободния енергиен пазар

Предстои промяна в законодателството, съобщи Делян Добрев

Всички ВЕИ мощности ще могат да се включат към свободния енергиен пазар

Снимка: Pixabay

Ще има промяна в законодателството, с която ще бъдат включени към свободния енергиен пазар всички производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), като ще се даде и възможност за доброволно монтиране на специални измервателни уреди. Това заяви председателят на Комисията по енергетика към Народното събрание Делян Добрев на конференцията "Ефекти върху електроенергийния пазар при  участие на ВЕИ и ВЕКП чрез договори за компенсиране с премии".

Според Добрев новите промени предвиждат административно облекчение за производителите с мощности до 30 kW.
Също така предприятия, свързани директно към ВЕИ инсталации за собствено потребление, няма да плащат такса задължения към обществото, отбеляза още Добрев.

Промените ще влязат в сила на 1 юли тази година.

Добрев подчерта, че в момента 70% от електроенергията в България се търгува на борсата.

Необходима е по-голяма прозрачност на балансирания пазар на електроенергия, заяви председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова на конференцията.

Според нея включването на ВЕИ с мощност над 4 MW е стъпка напред към пълната либерализация на българския пазар на електроенергия.

Тя отбеляза, че е необходимо време на тези производители, за да свикнат с новите пазарни условия, при които дългосрочните договорености са заменени от премии.

Според нея е необходимо държавата да опрости процеса по издаване на разрешителни за изграждане на нови фотоволтаични паркове, както и да се създаде пазарен сегмент за балансиращи услуги.

Русенова сподели своите надежди, че до 2030 г. производителите на електроенергия от ВЕИ няма да се сблъскват да с преференциални цени и ограничителни регулации.

"Потребителите, а не инвеститорите, трябва да получат пазарни стимули", изтъкна тя.

Дейността на около 138 водноелектрически централи (ВЕЦ) е застрашена заради Закона за водите. Той предвижда забрана за водовземане за производство на електроенергия от централи, въведени в експлоатация след 9 август 2010 г. А именно заради тези централи България изпълни целите си за дела на електроенергия от ВЕИ до 2020 г., посочи Боян Кършаков, председател на "Сдружение Хидроенергия".

Според него основен проблем на балансиращия пазар е липсата на прозрачност, а мощностите на дружества към "Български енергиен холдинг" оказват сериозно влияние върху почасовите цени.

Той подчерта и необходимостта от създаването на клирингова къща, която да внесе допълнителна сигурност на борсата.

ВЕЦ осигуряват 65% от възобновяемата енергия в България при най-нисък разход за обществото, изтъкна още той.

В същото време дейността на значителен брой от тези централи е застрашена от прилагането на разпоредба в Закона за водите, заяви Кършаков.

Това ще доведе до предсрочна изискуемост на голямо количество кредити, чието обслужване ще бъде затруднено, коментира още той.
Кършаков изтъкна нуждата от спешни мерки, които да обезпечат безпрепятствената дейност на централите.
 

По статията работиха: автор Аспарух Илиев, редактор Надежда Бочева
Още по темата: Енергетика ВЕЦ ВЕИ

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Българският бизнес: ТЕЦ „Марица изток-2“ трябва да бъде спасена