IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия наложи санкции на западноевропейски подразделения на "Газпром"

Москва санкционира и собственика на полската част от газопровода "Ямал-Европа"

22:20 | 11.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Русия наложи санкции на подразделенията на „Газпром Германия“, в която газовият ѝ производител „Газпром“ отстъпи собствеността, както и на EuRoPol GAZ, собственик на полската част от газопровода „Ямал-Европа“, предава Ройтерс.

Списъкът със санкционирани дружества, публикуван от руското правителство на сайта му в сряда, включва 31 компании, базирани в страни, които са наложили санкции на Русия в отговор на нашествието ѝ в Украйна.

В него влизат местни филиали на „Газпром“, доставящ над една трета от газа за Европа, по-голямата част от който през газопровода "Ямал-Европа".

„Газпром“ има активи и филиали в Германия, Великобритания, Швейцария, Белгия, Чехия и извън Европа, а различните му дейности са от основно значение за европейския газов пазар и доставките за индустрията и домакинствата.

Дейностите на "Газпром Германия" въз основа на добива на газ от Русия се простират от доставки до продажби на едро и дребно, складиране и тръбопроводен пренос, като покриват цялата газова стойностна верига.

Сред операциите ѝ са най-голямото съоръжение за съхранение на газ в Германия в град Реден, провинция Долна Саксония, с капацитет от 4 млрд. куб. м.

В публикувания в сряда списък няма конкретна информация за санкциите, които ще бъдат наложени.

Но според издаден от президента Владимир Путин указ на 3 май нито едно руско дружество няма право да сключва сделки със санкционирани дружество или да изпълнява задълженията си по съществуващи договори.

Указът изрично забранява износа на продукти и суровини на хора и компании, включени в списъка със санкции.
Путин определи указа като отговор на незаконните действия на САЩ и съюзниците му, които според него целят да лишат „Руската федерация, гражданите на Руската федерация и руските юридически лица от права на собственост“ или да ограничат тези права.

САЩ и съюзниците им наложиха най-тежките санкции в съвременната история на Русия, включително на бизнес елита в Москва, стъпки, които Путин определя като обявяване на икономическа война.

Руският президент многократно предупреди, че Москва ще отговори подобаващо, въпреки че до миналата седмица най-тежката икономическа реакция на Кремъл беше да спре газовите доставки на Полша и България и да поиска нова схема за плащане от европейските купувачи на газ.

Регулаторът на германската енергийна мрежа пое контрол върху операциите на „Газпром Германия“, след като „Газпром“ се раздели със собствеността си в компанията миналия месец без обяснение.

Wingas, филиал на „Газпром Германия“ и един от най-големите търговци с газ в Германия, заяви след придобиването, че ще оперира съобразно променените параметри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още