IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин: Разширяването на ЕСМ до 2 трлн. евро не е реалистично

Говорител на германското правителство определи твърдения на списание Spiegel за евентуалното разширяване на фонда за стабилност на еврозоната като илюзорни

20:26 | 24.09.12 г.
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германското финансово министерство обяви, че слуховете за разширяването на постоянния фонд за стабилност на еврозоната (ESM) до 2 трлн. евро чрез участието на частни инвеститори не са реалистични, допълвайки, че всяко обсъждане на точни суми би било „напълно абстрактно“, съобщава CNBC.

На въпрос за публикация в германското списание Spiegel за евентуалното разширяване на фонда до 2 трлн. евро говорителят на финансовото министерство Мартин Котхаус заяви, че това е „илюзорно“.

„За момента е неуместно да обсъждаме конкретни суми“, коментира той пред журналисти. „Това е напълно абстрактна тема“.

Котхаус заяви, че германското правителство  и парламент са подкрепили идеята за увеличаване на капацитета на ESM „чрез частно участие в кредити и други инструменти за подпомагане на страни, които имат нужда от това“.  Участието обаче ще бъде подобно на това като във временния спасителен фонд за еврозоната (EFSF).

Очаква се ESM да стартира на 8 октомври с капацитет от 500 млрд. евро.

Котхаус коментира и че не разполага с информация по друга публикация на Spiegel, в която изданието твърди, че дупката в гръцкия бюджет е 20 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още