Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

53% от опасните стоки на европейския пазар идват от Китай

Статистиката показва леко повишение на сигналите за опасни стоки в ЕС през 2017 г.

53% от опасните стоки на европейския пазар идват от Китай

Снимка: Архив Ройтерс

През 2017 година в RAPEX - системата за бързо реагиране при наличието на опасни стоки (нехранителни) са получени 2201 сигнала, става ясно от годишния доклад на Европейската комисия (ЕК). 53% от тях, или общо 1167 сигнала, са за стоки от Китай.

Като процентно отношение броят на сигналите за опасни китайски стоки остава без промяна. От данните на ЕК е видно, че сигналите за опасните стоки с произход Европа са 26% от всички - общо 574, спрямо 23% през 2016 година.

Увеличението в процентно отношение се дължи основно на моторните превозни средства, които са предимно с европейски произход. През тази година ЕК отчита повишен брой сигнали за опасности, свързани с автомобили - например опасност от пожар.

През 2016 година сигналите за опасни стоки в страни от ЕС бяха 2044.

Още по темата

Статистиката за 2017 година показва, че най-много сигнали за опасни стоки е имало по отношение на детските играчки (29%), моторните превозни средства (20%) и дрехите и текстилните изделия (12%).

Най-много сигнали са подали властите в Германия (16%), Испания (10%) и Франция (9%). Големият брой сигнали от тези държави обаче не е повод за притеснение, защото те зависят от много фактори - големината на пазара, обем на вноса, както и от честотата на извършваните проверки.

Справка в системата показва, че сигналите за опасни стоки от България са основно за дрехи и детски играчки.

Опасностите са свързани основно с възможност за нараняване - например малки елементи по дрехите или играчките, които могат да бъдат откъснати от децата и погълнати. При част от подадените сигнали за опасни продукти става въпрос за наличието на непозволени химикали, както и опасност от електрически удар или предизвикване на пожар.

Системата RAPEX беше въведена през 2003 година и дава информация за засечени опасни и изтеглени стоки от пазарите в страните от ЕС. Тя дава възможност за бърза реакция и в останалите членове на общността. В нея в момента участват 31 държави - 28-те членове на ЕС, както и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако