IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alstom бе глобена със 772 млн. долара за подкупване на държавни служители в САЩ

Наказанието е най-голямото за подкупване, наложено от американските власти срещу чуждестранно дружество

08:26 | 23.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Alstom бе глобена със 772 млн. долара за подкупване на държавни служители в САЩ

Френската фирма Alstom SA бе призната за виновнa и ще плати глоба в размер на 772 млн. долара по обвинения за подкупване на държавни служители в САЩ, съобщава Ройтерс.

Наказанието бе обявено от Министерство на правосъдието на Съединените щати. Глобата е най-голямата за подкупване, налагана досега от американските власти срещу чуждестранно дружество. Досегашната най-висока глоба за чуждестранен концерн за такива нарушения бе в размер на 450 млн. долара, с които бе глобена германската Siemens през 2008 г. Тогава съдът задължи германския концерн да заплати сумата отново за корупционни практики, целящи да спечелят стабилни бизнес позиции за компанията. 

Сегашният съдебен казус бе свързан с "широко разпространена схема с участието на десетки милиони долари" под формата на подкупи от целия свят, включително страни като Индонезия, Саудитска Арабия, Египет и Бахамските острови, съобщиха правосъдните власти.

Тези практики се регулират от Закона за чуждестранните корупционни практики (FCPA), който забранява обещаване, предлагане, даване на подкуп на чуждо длъжностно лице от правителството, с цел получаване или запазване на бизнеса. Тези забрани се отнасят до лица в САЩ и фирми, които са присъстващи на борсовите пазари в страната.

Министерство на правосъдието на САЩ посочи още, че Alstom е платила повече от 75 млн. долара, за да си осигури проекти на стойност 4 млрд. долара по целия свят. Властите признаха френската компанията за виновна по две дела, заведени във федералния съд в Кънектикът.

По-рано в понеделник подразделение на Alstom и двама служители на фирмата също бяха обвинени за тежки измами от службата в Обединеното кралство във връзка с подкупване на длъжностни лица в периода 2002-2010 г.

Заради скандала и наложената глоба в понеделник цената на акциите на компанията се срина с 5%.

След продължили няколко месеца преговори в началото на ноември френското правителство даде зелена светлина за придобиването на голяма част от енергийния бизнес на Alstom от страна на индустриалния концерн General Electric (GE) за 12,4 млрд. евро. 

Преди броени дни акционерите на Alstom подкрепиха с мнозинство от 99,2% плана на френската енергийна компания да продаде по-голямата част от енергийното си дружество на GE. Според сделката, която трябва да бъде финализирана през втората половина на 2015 г., американският гигант ще закупи активи, които носят приблизително 70% от приходите на Alstom. Двете компании също така ще създадат три джойнт венчъра за атомна енергия, електропреносни мрежи и възобновяеми източници на енергия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още