IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за Alstom продължава

Siemens и Mitsubishi внесоха съвместна оферта за френската компания

21:16 | 16.06.14 г.
<p>
	Влакът <span id="result_box" lang="bg"><span class="hps">Regiolis, който се произвежда от <span id="result_box" lang="bg"><span class="hps">Alstom, на гарата в Страсбург. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></span></span></span></span></p>

Влакът Regiolis, който се произвежда от Alstom, на гарата в Страсбург. Снимка: архив Ройтерс

Германската компания Siemens и японската Mitsubishi Heavy Industries (MHI) внесоха съвместна оферта за френската компания Alstom, съобщава Ройтерс.

Siemens предлага да купи бизнесът на френската компания с газови турбини за 3,9 млрд. евро в Брой, а MHI – да купи дялове в енергийните и активи, включително в звеното за оборудване за водноелектрическа енергия и мрежи.

MHI предлага да инжектира 3,1 млрд. евро в брой в Alstom и предлага да придобие и до 10 на сто чрез акционера Bouygues.

Надпреварата за придобиване на енергийните дейности от френския гигант навлезе в решаваща седмица. На 23 юни изтича крайния срок на офертата на GE за енергийното звено на Alstom – 12,4 млрд. евро за цялата енергийна дейност на френската компания.

Френското правителство разкритикува предложението на GE и осъществи серия законови промени, за да си даде правомощия да наложи вето върху евентуална сделка с мотива, че Alstom е новатор и голям работодател и не може да продаде по-голямата част от дейността си на чужда компания без държавата да има думата.

Правителството също се опита да договори по-добри оферти и съюзи за запазване на Alstom като водещ играч в сферите и на транспорта, и на енергетиката. Това са жизненоважни сектори за Франция, особено в момент, в който икономиката буксува, безработицата е над 10 на сто и а все повече избиратели се отдалечават от традиционните политически сили.

За Alstom във Франция работят около 18 хил- души, т. е. около една пета от работната сила на компанията. Тя беше спасена от фалит преди десет години и оттогава в голяма степен разчита на обществени поръчки от властта за жп оборудване.

Не е сигурно дали френското правителство, Alstom и акционерите в компанията ще подкрепят офертата на Siemens и Mitsubishi пред тези на GE. Утре следобед директорите на германската и японската компании ще представят предложението си пред долната камара на френския Парламент. Вероятно и двамата ще се изправят пред лавина от трудни въпроси.

Правителството вече получи обещание от GE да бъдат създадени нови 1 000 работни места във Франция през следващите три години, ако се стигне до сделка. В неделя обаче финансовият министър Мишел Сапен обяви, че очаква американската компания да подобри офертата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още