IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покерът за Alstom продължава

Siemens е готов да подобри офертата си, а френското правителство е склонно да му предостави повече време за реакция

11:23 | 23.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Покерът за Alstom продължава

В битката за енергийния бизнес на Alstom се появяват все повече признаци, че германският концерн Siemens ще премине в настъпление. Базираната в Мюнхен група е одобрила формална оферта за енергийния бизнес на французите, твърдят информирани източници, цитирани от WSJ. Докато обаче офертата на германците бъде официално представена на масата на преговорите, ще мине още време. 

В края на април Siemens подаде предварителна оферта за мажоритарен дчл от Alstom и по този начин реагира на предложението за 17 милиарда долара на General Electric. Оттогава анализатори се питаха дали директорът на Siemens Джо Кезер има сериозно намерение да поеме бизнеса на французите, или просто иска да попречи на американския си конкурент. 

Включената във водещия германски борсов индекс DAX компания през последните дни е все по-решена да подаде окончателна официална оферта, твърдят информирани източници. Ако Siemens в крайна сметка отправи оферта, то е малко вероятно предложението да бъде направено преди следващата седмица, добавят двама души.
Мениджмънтът на Alstom ще решава на 2 юни за офертата от General Electric, която вече е приета по същество.

Въпреки това датата може да бъде отложена заради натиска от страна на министъра на икономиката на Франция Арно Монтебург, за да може да се предостави на Siemens повече време за контраоферта, съобщиха източници, запознати с преговорите.

Според първоначалната си оферта Siemens искаше да плати до 11 млрд. евро в брой и суап на активи, чрез който слабият бизнес с влакове на германците ще премине към Alstom. Френският концерн изгражда свръхбързите влакове TGV.

Една формална оферта от Мюнхен със сигурност ще ожесточи битката за енергийния бизнес на Alstom. Въпреки това обаче се очаква, че надпреварата за Alstom ще се проточи. Монтебург вече публично отхвърли предложението на GE и подкани Siemens да подаде оферта. Във вторник министърът заяви, че е поискал и от двете компании да подобрят своите оферти.

Още през миналата седмица Монтебург беше предупредил, че правителството може да се нуждае от повече време, за да провери как една продажба на GE ще засегне въпросите за националния суверенитет. Същевременно френското правителство прие постановление, даващо му право да налага вето върху придобивания на френски компании в стратегически за страната сектори от чужди фирми. Постановлението дава право на правителството да блокира чужди придобивания в енергийния, водния, транспортния, телекомуникационния и здравния сектори. От сега нататък всяка подобна сделка ще има нужда от одобрението на Министерството на икономиката, се казва в документа. 



Siemens е готова да подсили офертата си, съобщи запознат с преговорите източник. При това германците може да предложат нова замяна на активи, като например във френски ръце премине бизнесът им със системи за сигнализация. Siemens подчерта на няколко пъти през последните седмици, че иска да запази дял до 19 процента от железопътния бизнес, който ще премине към Alstom.

В четвъртък главният изпълнителен директор на Siemens Джо Кезер подчерта готовността на групата да действа. „Ако някой конкурент си мисли, че сме толкова заети със себе си, че не сме способни на действие по всяко време, където и да е, то това е доста голяма заблуда", заяви Кезер, цитиран от ведомственото списание на Siemens.

И докато в момента Siemens се трансформира радикално и при това реже хиляди работни места, групата продължава да бъде "много способна на действие - стратегическо, както и финансово".

Неотдавнашната сделка за закупуването на по-голямата част от енергийния бизнес на Rolls-Royce „показа, че имаме ясна представа, която прилагаме с решителност", заяви още Кезер. Със сделката Siemens вероятно да получи по-добра позиция в доходния бизнес с нефт и газ, особено на фона на шистовата революция в Северна Америка.

Въпреки това персоналът реагира еднозначно на активността на концерна в сферата на сливанията и преструктурирането. „Ние настояваме за запазване на всички наши работни места във всички заводи на Siemens в Германия, независимо от това дали там се произвеждат влакове или парни турбини", заяви Кнут Гислер, ръководител на синдиката IG Metall в провинция Северен Рейн - Вестфалия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още