IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Амстердам е новият дом на Европейската агенция по лекарствата*

В Париж пък ще се премести Европейският банков орган

19:37 | 20.11.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Столицата на Холандия Амстердам ще бъде новият дом на Европейската агенция по лекарствата (EMA). Това решиха министрите на 27-те страни членки, които остават в Европейския съюз след напускането на Великобритания, съобщават от пресслужбата на Съвета на ЕС.

Жребият се проведе в рамките на Съвета по общи въпроси в съответствие с процедурата, която беше одобрена от държавните лидери на 27-те страни на 22 юни 2017 г. Централата, която към момента се намира в Лондон, трябва да бъде преместена заради излизането на Великобритания от ЕС.

Гласуването премина през три кръга, като София, която също бе кандидат за домакинство заедно с още 18 града, отпадна заедно с повечето от останалите кандидати при първото гласуване.

Във втори кръг се състезаваха Милано, Амстердам и Копенхаген, като столицата на Дания отпадна. Според източници от заседанието крайният резултат в третия кръг е завършил с реми и накрая печелившият е бил определен с жребий, предава БТА.

Агенцията има 890 служители и отговаря за научните оценки, надзора и мониторинга на безопасността на лекарствата в ЕС. Освен това тя организира над 500 научно-медицински срещи, привличащи на година около 3600 експерти.

По-късно бе взето решението Европейският банков орган пък да бъде преместен в Париж, след като другият основен претендент - Франкфурт, отпадна във втори кръг. На последния етап Париж се състезаваше с Дъблин, но след получени равен брой гласове отново се стигна до жребий.

Осем кандидати бяха предложени за домакинството на Европейския банков орган, който има 180 служители и извършва мониторинг и стрес тестове на европейския банков сектор.

След взетите днес решения Европейската комисия сега ще трябва да подготви законодателни предложения за приемането на избора по обикновената законодателна процедура с участието на Европейския парламент.

От Съвета уверяват, че както те, така и Комисията са ангажирани да прокарат законодателните предложения във възможно най-кратки срокове заради неотложността на въпроса.

В края на септември Европейската комисия направи оценка на кандидатурите за ЕМА, основаваща се на такива критерии като например достъпност до обектите и перспективи пред намирането на работа за партньорите на служителите на агенциите.

Тогава обаче ЕК не посочи своите предпочитания и страните членки ще са свободни да гласуват както намерят за добре. Според информации, изтекли в пресата, Братислава, Варшава, Букурещ и София били сред градовете, които били най-малко ценени за домакинството, отбелязва френската информационна агенция.

* Информацията е актуализирана с избора за нова централа на Европейския банков орган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 6 години
Без грешка.Точно по Оруел.Във фермата всички животни са равни , но някои по....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Каква София за тая мафия бе ...клоуни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още