Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Анализатори очакват цената на въглеродните емисии в Европа да остане висока

Ако газът поевтинее и цените на квотите могат да тръгнат надолу, смятат анализатори

Анализатори очакват цената на въглеродните емисии в Европа да остане висока

Снимка: Bloomberg LP

Цената на квотите за въглероден диоксид, търгувани през европейската схема ETS, ще остане висока заради скъпия природен газ, който кара Европа да произвежда електроенергия от по-замърсяващите въглища, прогнозират за Ройтерс анализатори. Но ако цената на природния газ спадне, то и желанието да се горят въглища ще се изпари и цената на квотите за въглероден диоксид ще тръгне надолу.

Още по темата

Очакванията са, че средната цена на квотите ще достигне бъде малко над 84 евро за тон през 2022 година. В предишно проучване експертите очакваха с 27% по-ниски цени за текущата година. През 2023 година въглеродните квоти ще надхвърлят нивото от 91 евро за тон, което е с 38,5% повече спрямо предходното проучване, провело се през октомври.

В ETS са включени повечето големи европейски компании, включително производители на електроенергия и авиокомпании. Чрез схемата те плащат за емитираните количества въглероден диоксид и така са подтиквани да намаляват емисиите си и да изпълнят своите зелени цели.

През 2021 година цената на квотите се увеличи със 150% до около 85 евро на тон. До голяма степен това поскъпване беше спекулативно и резултат основно на заявките на ЕС да бъде лидер на енергийната трансформация. По-късно и цената на газа се изстреля нагоре, което също оказа влияние на търговията на ETS.

Скъпият природен газ направи икономически изгодно горенето на въглища, които емитират два пъти повече въглероден диоксид от природния газ.

В своите прогнози анализаторите взимат предвид още и възможно прекъсване на доставките на природен газ от русия заради напрежението по руско-украинската граница, както и забавяне на пускането на "Северен поток 2". 

В момента европейските институции обсъждат реформа в ETS, като предложението на Европейската комисия е в нея да бъдат включени и сградите и автомобилните горива. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Джейн Фрейзър, Citi: Европа се насочва към рецесия