Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Б. Мавров: Всяко сепаратистко движение е опасно, защото намира гориво отвън

И Каталуния, и Великобритания ще осъзнаят колко пагубно е да си извън ЕС, коментира програмният директор на Европейския институт

Б. Мавров: Всяко сепаратистко движение е опасно, защото намира гориво отвън

Снимка: Борислав Мавров, Bloomberg TV Bulgaria

Всякакви сепаратистки движения и национализми са много опасни, защото намират своето гориво не само отвътре, но и от външни сили. Те са сериозна заплаха за ЕС. Това каза програмният директор на Европейския институт Борислав Мавров в ефира на „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него известно време нещата ще останат неопределени, защото и реакцията на правителството в Мадрид, и начинът, по който се организира референдума, всъщност показват, че „нещата са много чупливи“.

„И двете страни си дадоха ясна сметка, че всяка една лоша преценка ще доведе до пагубни последици, както за Каталуния, така и за самата Испания. И двете страни при един твърд сценарий ще се окажат много губещи“, коментира Мавров.

Той смята, че напрежението постепенно ще се намали и няма да се случи нищо в близките седмици или месеци.

„Но оттук нататък пътят към реформи в Конституцията ще бъде отворен (това е съгласие, което бе постигнато между двете основни партии в Мадрид) - ще се търси някакво преформатиране на разпоредбите, касаещи автономните области в Конституцията", допълни той.

По думите му формално Brexit и Каталуния са несъпоставими процеси, но ако трябва да се направи паралел все пак, последиците ще включват много бързо изтрезвяване, което ще се случи при хипотеза, че Катаулния обяви независимост и се отдели от Испания.

„Ще осъзнаят колко пагубно е да си извън ЕС“, коментира Мавров.

„Не трябва да има никакво съмнение. А и самият Юнкер каза, че ще се придържа към доктрината, че никоя страна, която е обявила независимост в противоречие с конституционните разпоредби на страната, от която се е отделила, не може да се надява, че ще се върне в ЕС“. 
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Веселина Василева

Последни новини

Коментари (0)


Още от Европа
Християнсоциалният съюз преизбра Хорст Зеехофер за свой лидер