IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бан Ки-мун: Решаването на Кипърския въпрос е по-близо от всякога

Досега опитите за обединението на острова не срещат голям успех

12:34 | 09.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Бан Ки-мун: Решаването на Кипърския въпрос е по-близо от всякога

Решаването на Кипърския въпрос сега е по-близо от всякога, коментира генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в свой доклад за острова, представен пред Съвета за сигурност. Това съобщава кипърската информационна агенция, цитирана от БТА.

Бан Ки-мун е убеден, че "близките месеци ще са особено важни за Кипър, ако двете етнически общности на острова успеят да постигнат тежки компромиси, които са необходими за намиране на цялостно решение на кипърския проблем възможно най-скоро".

Генералният секретар на ООН смята, че за да вървят напред, двете страни трябва да постигнат съгласие по висящите въпроси от преговорните глави и най-вече по имотните въпроси.

"От 15 май 2015 година разговорите са запазили стабилни темпове и, докато голяма част от работата си остава, постигнатият напредък по много въпроси е окуражаващ и безпрецедентен", е записал още генералният секретар на ООН в своя доклад.

Кипър е разделен на две - турска и гръцка част, от 70-те години на ХХ век  и оттогава непрекъснато се водят преговори за обединение, но без особен успех. Преговори за разрешаване на конфликта се водят под егидата на ООН още от 1975 година. Турската част от острова е призната единствено от Турция.

От май 2004 година Кипър влезе в ЕС и според договора за членство цялата територия на острова е призната за част от общността. Правото на ЕС обаче не важи за северната, турска част. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още