IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барние: Финалното споразумение с Лондон трябва да е готово до октомври 2018 г.

Според главния преговарящ на ЕС Великобритания няма да плати повече или по-рано задълженията си към ЕС

12:45 | 08.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Споразумението за оттегляне на Великобритания от Европейския съюз трябва да бъде готово до октомври 2018 г., заяви главният преговарящ на ЕС Мишел Барние на пресконференция в петък, след като Лондон и 27-те оставащи страни членки сключиха сделка, за да продължат преговорите напред.

„Ще трябва да имаме готова финална версия на споразумението за оттегляне до октомври 2018 г., което е след по-малко от година“, каза Барние, подчертавайки, че има още много работа по преговорите по редица въпроси.

Според постигнатото днес споразумение Великобритания ще изпълни всичките си финансови задължения към ЕС, но плащанията няма да бъдат изисквани по-рано, отколкото ако страната бе останала част от съюза, допълни той.

Барние повтори думите на британския министър-председател Тереза Мей, че нито една страна от ЕС, включително Великобритания, не трябва да плаща повече или да получи по-малко в резултат на Brexit.

Той обаче не конкретизира сумата, която страната в крайна сметка ще плати, тъй като има фактори, заради които тя се променя с времето.

В отговор на въпрос, свързан с оставането на ЕС на единния пазар, Барние заяви, че това не е сред възможните решения на проблема за избягване на „твърда“ граница между Република Ирландия и Северна Ирландия.

„Британското правителство потвърди, че иска да напусне и единния пазар, и митническия съюз, макар че това не е задължително“, каза Барние.

„Това, което се казва в текста е, че или имаме вариант 1 – бъдещата връзка, която сега ще трябва да изградим с Великобритания, ще ни позволи да уредим всички или част от въпросите, за да гарантираме, че няма твърда граница на остров Ирландия, или вариант 2 - нещо друго, което тепърва ще решим“, предава Ройтерс.

Бъдещото споразумение за свободна търговия между ЕС и Великобритания ще трябва да следва сделката, сключена между съюза и Канада, добави Барние. Според него няма друг вариант, предвид условията на Великобритания за бъдещите отношения с ЕС след Brexit.

Великобритания не иска да бъде част от единния пазар, митническия съюз или да подлежи на контрола на Европейския съд. „Ако извадите всичко това – с какво оставате? Само едно нещо: споразумение за свободна търговия по канадски модел“, добави той.

Барние коментира, че преговорите не са завършили положително заради направени отстъпки. Въпреки това в отговор на въпрос по кои точки на споразумението ЕС се е съобразил с виждането на Великобритания, той посочи искането на Лондон да не поема разходите по преместването (в Амстердам и Париж) на двете общностни агенции, които досега са в британската столица.
 
Главният преговорящ добави, че съгласно споразумението британските съдии ще трябва да прилагат взетите досега решения на Съда на ЕС, а в следващите осем години ще могат да се допитват до Европейския съд за становище, предава БТА. Барние призна, че ЕС е настоявал този срок да бъде по-дълъг от договорените сега осем години, но е отстъпил.
 
Не трябва да подценяваме трудностите, които предстоят. Необходими са ни въображение и чувство за отговорност. Днес е повратен момент, коментира Барние. Той отбеляза, че следващата седмица постигнатата сделка ще бъде оценена от Европейския парламент и Европейския съвет.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 6 години
Същественият проблем на Европейския съюз (ЕС) е неправилното прилагане на еврото. При тази неправилност ЕС е с нарастващ потенциал за дългови кризи и с тенденция на разпад.Случващото се с Великобритания е доказателство за тенденцията на разпада на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още