IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин отпуска нови средства за въглищните региони дни преди местните избори

Кабинетът одобри проектозакон, който предвижда разпределянето на 40 млрд. евро

23:21 | 29.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дни преди поредните ключови местни избори в германски провинции, засегнати силно от политиката за отказ от въглищна енергия, кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел одобри проектозакон, който ще предостави значителна финансова помощ за регионите, съобщава Bloomberg.

Проектът, представен от министерството на икономиката, предвижда отпускането на средства за областите, които са най-силно засегнати от свиването на въглищната индустрия. През май правителството одобри отпускането на 40 млн. евро за финансиране на най-силно засегнатите области в рамките на следващите две десетилетия.

Одобрението на кабинета се случи само дни преди местните избори на 1 септември в Бранденбург и Саксония – две източногермански провинции, в които темата за постепенната раздяла с въглищата се превърна в наболял въпрос. Консервативният блок на Меркел, както и коалиционният му партньор от Германската социалдемократическа партия, се опитват да отбият политическата офанзива на крайнодясната „Алтернатива за Германия“, която се възползва от силната опозиция срещу мерките на правителството.

През февруари кабинетът официално обяви 2038 г. като краен срок за раздялата си с въглищата, опитвайки се да даде нов тласък на употребата на възобновяема енергия. Мярката бе придружена от обещанието за компенсации за засегнатите индустрии и германските въглищни центрове в източните части на страната и по поречието на р. Рейн на запад.

Близо 60 000 работни места са свързани с добива на въглища и производството на електроенергия.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още