Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Безработицата в ЕС и еврозоната остава без промяна през септември

В България общата безработица достига 6,2%, а при младежите до 25 години - 18,3%

Безработицата в ЕС и еврозоната остава без промяна през септември

Снимка: Bloomberg LP

Безработицата в еврозоната и Европейския съюз (ЕС) остава стабилна през септември на ниво от съответно 8,3% и 7,5%. На годишна база обаче – спрямо септември 2019 г., има ръст от съответно 0,8 пр.п. и 1,1 пр.п., показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

В България нивото на безработицата също остава стабилно – 6,2%, сочат още данните. Броят на безработните достига 198 хил. души.

По оценки на статистическата служба общо 15,99 млн. души в ЕС, от които 13,612 млн. са граждани на страни от еврозоната, са били без работа през септември. В сравнение с август броят им се увеличава с 42 хил. души в ЕС и със 75 хил. души в еврозоната, а на годишна база ръстът е със съответно 1,811 млн. души и 1,376 млн. души.

През септември почти 3 млн. млади хора на възраст до 25 години са били безработни, сочат още данните на Евростат. От тях 2,45 млн. души са граждани на страните от еврозоната.

Нивото на младежката безработица достига 17,1% в ЕС и 17,6% в еврозоната през септември, като се понижава в сравнение с август, когато е съответно 17,8% и 18,3%.

В България през септември младежката безработица достига 18,3% и е стабилна спрямо август. Броят на безработните младежи е 26 хил.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК: Полша и Унгария да се обърнат към Съда на ЕС, вместо да блокират бюджета