IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият френски премиер Франсоа Фийон отива в затвора за злоупотреба с власт

Съдът потвърди, че е наел фиктивно на държавна служба съпругата си, което му струва присъда от пет години затвор, две от които - ефективно

18:37 | 29.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Пенелъпи и Франсоа Фийон. Снимка:&nbsp;Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Пенелъпи и Франсоа Фийон. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Бившият френски премиер Франсоа Фийон беше осъден днес на 5 години затвор, две от които ефективно, по дело за фиктивно наемане на работа, което провали кандидатпрезидентската му кампания през 2017 г., предаде БТА.

Наказателният съд в Париж, който не издаде заповед за задържането на Фийон, освен това му наложи глоба от 375 000 евро и забрана за заемане на изборна длъжност за срок от 10 години.

Неговата съпруга Пенелъпи Фийон бе осъдена на три години затвор условно, глоба от 375 000 евро и забрана за заемане на изборна длъжност за срок от 2 години.

Съпрузите и подсъдимият по същото дело Марк Жуло, бивш заместник на Франсоа Фийон в департамент Сарт, бяха осъдени също да възстановят над 1 милион евро на Националното събрание.

Франсоа и Пенелъпи Фийон казаха, че ще обжалват присъдата.

Разкритията за Фийон в началото на 2017 г. провалиха кампанията му в президентската надпревара във Франция. До онзи момент той беше явен фаворит, а кандидатът на управляващите социалисти Еманюел Макрон изоставаше, докато крайнодясната лидерка Марин Льо Пен имаше много слаб шанс да спечели балотажа.

След като френската прокуратура назначи съдия следовател, който да разследва обвиненията, подкрепата за Фийон се стопи, но той отказа да се оттегли от надпреварата. В крайна сметка не можа да стигне до втория рунд и Макрон продължи до победа над Льо Пен. След поражението си Фийон се отказа от политиката и в рамките на няколко месеца бе назначен за старши партньор в Tikehau Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още