Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Бизнесът във Великобритания търси още помощ от финансовия министър

Британската търговска камара поиска удължаване на вече съществуващите мерки в подкрепа на бизнеса по време на третата национална блока

Бизнесът във Великобритания търси още помощ от финансовия министър

Финансовият министър на Великобритания Риши Сунак. Снимка: Bloomberg L.P.

Британският финансов министър Риши Сунак е притиснат от голяма група консерватори и от една от най-големите бизнес организации в Обединеното кралство, които настояват за засилване на помощта заради пандемията от коронавирус, след като страната наложи трета блокада за овладяване на вируса, съобщава Bloomberg.

Сунак трябва да удължи периода на данъчни облекчения, както и да подкрепи чрез дълг финансирането на „инфраструктурната революция“, заявиха 50 депутати от Консервативната партия, членове на Northern Research Group, изпращайки съвместно писмо до финансовия министър.

Групата предупреждава за поредица от рискове, пред които са изправени домакинствата и бизнесът в страната на фона на няколко програми за помощ, които се очаква да бъдат прекратени.

„Домакинствата и бизнесът са изправени пред редица предизвикателства през следващите месеци, тъй като съществуващите програми за подкрепа приключват“, заяви Джейк Бери, бивши министър, който ръководи групата. „Да се откажем от подкрепата сега би причинило дългосрочни щети на големи части от Севера и ще отслаби нашето възстановяване. Сега е моментът Министерството на финансите да осигури стабилност, а не несигурност", категоричен е той. 

Още по темата

Писмото илюстрира натиска, с който се сблъсква Сунак, като съществува риск третата блокада, наложена във Великобритания на национално ниво преди седмица, да продължи до края на март, помрачавайки допълнително перспективите за бизнеса и работниците.

Сунак многократно предупреждава, че настоящото ниво на разходите не е устойчиво в дългосрочен план. Правителството вече е похарчило над 280 млрд. паунда в борбата с щетите от пандемията за подкрепа на работниците и предприятията. Страната за първи път трябваше да позволи на националния дълг да нарасне до над 2 трлн. паунда.

В допълнение към натиска върху финансовия министър Британската търговска камара, една от основните бизнес лобистки групи в Кралството, предупреди, че много компании са „на колене“ и се нуждаят от допълнителна помощ, за да успеят да оцелеят по време на блокадата.

Northern Research Group включва членове на парламента от Северна Англия, Уелс и Шотландия. Нейните представители призовават за приоритизиране на инфраструктурата, която подобрява трансграничната свързаност с Шотландия и Уелс; ускоряване на преместването на държавни служители в градове извън столицата; удължаване на временното освобождаване от данъци за търговията на дребно, хотелиерството и развлеченията; удължаване на програмата за седмичните парични помощи за домакинствата, която изтича през април; намаляване на данъка върху продажбите на 5% за туризма и прибавянето на хотелиерството към програмата; премахване на гербовия налог върху имотите, ако цената на недвижимата собственост е под 500 хил. паунда; удължаване на помощите за временно освободените или принудително излезлите в отпуск работници.

Според генералния директор на Британската търговска камара Адам Маршал подходът на „капковото хранене при мерките в подкрепа на бизнеса, означава, че много компании няма да могат да планират бъдещето си“.

„Призоваваме правителството да приеме спешно пакет от мерки, който обхваща цялата 2021 г. и който премахва рисковете, пред които ще бъдат изправени компаниите след няколко седмици, когато облекченията и помощите се очаква да приключат“, допълни Маршал.

Британската търговска камара заяви, че компаниите се нуждаят от повече време, за да платят данъците си, както и от допълнителен кръг от безвъзмездни средства от най-малко 25 хил. паунда, за да преодолеят трудностите около блокадите.

Маршал също така призова правителството да запази активна програмата в подкрепа на работниците, която изплаща 80% от техните заплати и която се очаква да приключи през април.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Преди време щяха да избомбят някои туземци и да закърпят бюджета.
Сега обаче няма как, и бомбаджиите се смениха, и туземците се научиха да се бранят...ще трябва да се работи за да се яде.

Още от Европа
Меркел също поддаде на натиска за разхлабване на блокадите