Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Болната Европа, която все още не е вън от играта

Европа се нуждае от серия процедури, всяка от които базирана на внимателната диагноза на определен проблем, пише професорът по европеистика Тимъти Гартън Аш

Болната Европа, която все още не е вън от играта

Снимка: Архив Ройтерс

Докато се подготвя за 60-тия си рожден ден в Рим следващия уикенд, Европа се оказва в доста лоша форма. Последният ѝ медицински преглед показва, че едната ръка ще бъде ампутирана (gangraena brexitosa), единият крак е с ужасно възпаление (putinisma ukrainica), кожно заболяване покрива голяма част от тялото ѝ в резултат на опасна алергична реакция (xenophobia populistica), язва разяжда стомаха ѝ (eurozonitis), а има и логорея и загуба на паметта.

Лекарите се страхуват и, че сърдечната ѝ дейност скоро може да спре (аритмогенен синдром на Льо Пен). Когато Европа бе в трийсетте, през годините, изпълнени с надежда след 1989 г., украинци и молдовци, турци и египтяни обръщаха глави, когато тази магнетично привлекателна дама влизаше в стаята. Днес изобщо не я забелязват. А освен всичко друго дългогодишният ѝ партньор напълно откачи (egomania narcissistica trumpica).

Образът на Европа като жена вероятно е толкова стар, колкото и самата тя, коментира Тимъти Гартън Аш* за Financial Times.

Европейският съюз – или днешна „Европа“, прилича на прекрасния образ на Europa regina – кралица Европа, на картографа Себастиан Мюнстер, съставен от много европейски страни и региони. Европа на Мюнстер е доста внушителна дама, с корона, кълбо и скиптър, но и с много отделни части. Но Европа като една страна – страната Европа, е плод на федералния сън и евроскептичния кошмар, а не на ралността.

Тук идва проблемът с някои от лековете, предписани от лекарите в Брюксел. Да вземем бялата книга на Европейската комисия, водена от изтъкнатия гастроентеролог от Люксембург Жан-Клод Юнкер. Книгата носи интересното подзаглавие „Размисли и сценарии за ЕС27 до 2025“ (т.е. няма да има повече разширявания?!). Тя услужливо представя пет съдържателно озаглавени сценария: „продължаване напред“, „нищо друго освен единен пазар“, „тези, които искат повече, правят повече“, „правене на по-малко по-ефективно“ и „правене на повече заедно“.

Но абсолютна фантазия е идеята, че широк обществен дебат в Европа ще завърши с това, което Юнкер скромно нарича „моето изявление за Състоянието на съюза през септември 2017“, а след това ще продължи „със серия от действия, които ще бъдат приключени преди изборите за Европейски парламент през юни 2019 г.“. Сякаш целият континент очаква със затаен дъх речта на Юнкер, както американците чакат изказването за Състоянието на съюза на президента си.

Това е политика, която изключва политиката, пише Аш. По-реалистичен вариант на времевата програма изглежда така: след добрия пример на холандските избиратели, които тази седмица пренебрегнаха популисткото предизвикателство на Партията на свободата на Геерт Вилдерс, на балотажа на изборите за президент на 7 май френските избиратели спират сърдечната атака срещу целия ЕС, отхвърляйки Льо Пен. Емитирането на гръцки дълг някак се отлага за след парламентарните избори в Германия на 24 септември, а италианската банкова и/или политическа криза бива избегната. Ако всичко това проработи, а това е едно голямо „ако“, тогава може би коалиция от желаещи национални лидери, в сътрудничество с тримата „председатели“ на ЕС и техните институции (съвет, комисия и парламент), може да очертае възстановяването на ЕС след 2018 г.

Сложната истина е, че Европа се нуждае от серия от процедури, всяка една от тях базирана на внимателната диагноза на определен проблем, било то Brexit, популизма, еврозоната, руската намеса в Украйна, наплива от бежанци, застрашителната диктатура в Турция или живота с Доналд Тръмп.

Още по темата

Някои от лековете предполагат действия на ниво ЕС, както и в други групи: по външната граница на шенгенското пространство, например, или чрез НАТО, когато става въпрос за защита на Балтийските страни срещу хибридната заплаха от Русия на Владимир Путин.

Що се отнася до вътрешните дела на ЕС, най-добрият начин напред е някаква комбинация от третия и четвъртия сценарий на Юнкер: „тези, които искат повече, правят повече“ и „правене на по-малко по-ефективно“. Но борбата за Европа ще бъде спечелена или изгубена в националната и регионалната политика на множеството ѝ части, с техните различни езици и стилове.

От френските, германските и италианските политици, интелектуалци, учени и бизнес лидери зависи да обяснят у дома, с местния си начин на изразяване, защо е нужно продължаването и реформирането на ЕС – а това важи и за Валония и Фландрия, за поляците, испанците, каталунците, ирландците и, да, британците.

Където европейските политики вредят, трябва да заявим това и да го променим, но националните политици трябва да спрат да обвиняват Брюксел за всички лоши неща и да приписват всичките заслуги на себе си. Те трябва да се вслушат внимателно в легионите недоволни избиратели, а след това да разработят политики, за да решат тези опасения и да представят тези решения с директен, привлекателен език, който достига онези, пленени в онлайн ехо камерите на популизма. Като всяка политическа общност, ЕС ще оцелее, ако достатъчно от хората му (и народите му) искат той да оцелее.

На 60 години Европа е в лоша форма, но има все още живот в старото момиче. Волята и вярата, че тя ще се оправи, е половината битка, завършва Аш. А запазването на чувството за хумор винаги е от помощ.

*Авторът е професор по европеистика в университета Оксфорд и лауреат на тазгодишната награда "Шарлеман".

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Коментари (25)

   1| 2| 3    
0
 
4
 
25
bgMan до: red6
преди 7 месеца
Хаха, повечето само се правят на такива заради заплащането.

Ама има и няколко тежки случая.
2
 
8
 
24
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Имам усещането, че от тук пишещите едно 50% са психично болни...
11
 
0
 
23
Иван Митев до: StraightForward
преди 7 месеца
Еврото се прилага в Еврозоната като основна валута, също и другаде като чужда валута.

Възможностите са неправилно и правилно прилагане на еврото.
Сега живеем при условия на неправилно прилагане на еврото.
Открил съм допусканата грешка чрез изследване. Ако Вие направите изследване по същия проблем ще установите това, което Ви представям.

Защо за Вас е смешно представянето на истина?

Вие не сте съгласен с написаното от мен. На каква база не зачитате, че сега живеем при условия на неправилно прилагане на еврото?
9
 
4
 
22
StraightForward до: Иван Митев
преди 7 месеца
Къде се прилага еврото, при лихвите и кредите ли ????

Нещо доста книжки трябва да четеш и чети ФИНАНСОВО ПОСРЕДНИЧЕСТВО НА РАЗВИТ И НА РАЗВИВАЩ СЕ ПАЗАР !????

НАПРАВИ СИ СРАВНИТЕЛНА ХАРАКТЕРИСТИКА И САМ ЩЕ ВИДИШ КЪДЕ СА ПРОБЛЕМИТЕ !??

ПРИЧИНИТЕ СА РЕЗУЛТАТА ОТ 45 ГОДИНИ, ЗАТВОРЕНА ИКОНОМИКА И НЕ ОБРАЗОВАНОСТ !!

ТОВА С НЕ ПРАВИЛНОТО ПРИЛАГАНЕ НА ЕВРОТО СА САМО ПРИКАЗКИ, НИЩО КАТО ФАКТИ НЕ СИ ДАЛ И САМО ПРИКАЗВАШ, НЯМА ТАКОВАН НЕЩО В СТАТИСТИКАТА, КОЯТО ОПИСВА МАТЕМАТИКАТА, КАТО ДВЕТЕ НАУКИ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ПРИ АНАЛИЗА В ЕДНА ИКОНОМИКА!???


"че живеем при условия на неправилно прилагане на еврото. "

Как сте открили това нещо, и къде, нищо не казвате, а ни мислите за прости ли как!??? Смешно е такова твърдение !!! Когато приемем еврото ще узреете къде е мафията във всичко това!??? И това че държавата ТИ, РАБОТИ КАТО МАФИЯТА !???
9
 
3
 
21
StraightForward до: majnata
преди 7 месеца
А ти колко нещо трябва да изчетеш, знаеш ли въобще /????

Полуграмотен иидиот !! А дали нещо ще ти влезе в главата !???

Такива получовеци сте много смешни, я се замислете този начин на мислене дето имате, дали е от вас или СА ВИ ПРОМИЛИ ЗА ТОЛКОВА ГОДИНИ!!??

ВИЕ НЕ СТЕ БЪЛГАРИ И НЯМА ДА БЪДЕТЕ И БЪЛГАРИЯ Е ТОЛКОВА ЗАВИСИМА ОТ РУСИЯ, ЧЕ СЪЩО НЯМА БЪЛГАРИЯ !!! БЪЛГАРИЯ Е ХИБРИДНА ДЪРЖАВА, ЗАЩО ЛИ ??? НА КАКВО Е РЕЗУЛТАТ ТОВА ??

Още от Европа
Къде ще се преместят двете европейски агенции след Brexit ?