Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Британските началници печелят за три дни годишните заплати на служителите си

Изпълнителните директори на компаниите от FTSE 100 получават 120 пъти по-големи заплати от своите подчинени

Британските началници печелят за три дни годишните заплати на служителите си

Снимка: Ройтерс

Началниците в най-големите британски компании ще изработят до обяд този четвъртък годишната заплата на средния служител в страната. Това показва независим анализ на пропастта в заплащането между изпълнителните директори и останалите работещи, съобщава британският вестник Guardian.

Изпълнителните директори на компаниите от индекса FTSE 100 получават средна заплата от 3,45 млн. паунда (3,8 млн. евро) годишно. Това е 120 пъти над средното възнаграждение на британските служители на пълен работен ден, което е в размер на 28 758 паунда (малко над 32 хил. евро).

Заради значителната разлика днешният ден е наречен „четвъртъкът на дебелата котка“.

Според анализа на HR асоциацията Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) и аналитичния център High Pay Centre на час шефовете на компаниите от FTSE 100 получават 898 паунда – 256 пъти повече от това, което взима стажант на минимална работна заплата.

Още по темата

Според главния секретар на британския синдикат GMB пропастта в заплащането е „просто неприлична“. По думите му премиерът Тереза Мей не е успяла да изпълни обещанието си да се справи с прекомерното заплащане на големите началници. Той посочи, че тя е „нарушила обещанието си да гарантира представителство на работниците в бордовете на компаниите“. Това според него ще може да хвърли светлина върху прекомерно високите заплати и да спомогне за по-справедливо заплащане.

Най-високоплатеният изпълнителен директор (по данни от 2016 г.) е сър Мартин Сорел от рекламната фирма WPP, чиято заплата е 48 млн. паунда. Неговото възнаграждение беше намалена от 70 млн. паунда през 2015 г., което от своя страна сви и средната годишна заплата на шефовете от FTSE 100 от 3,95 млн. паунда 2015 г. на 3,45 млн. паунда през 2016 г.

Тази година най-скъпоплатеният началник на листната компания по всяка вероятност ще бъде Джеф Файърбърн, който е начело на строителната фирма Persimmon. Очаква се до края на годината той да получи бонус от 110 млн. паунда.

От тази година в сила влизат нови правителствени реформи, според които около 900 публично търгувани компании ще трябва да публикуват и оправдаят разликата в заплащането между техните началници и средностатистическия служител, посочва ВВС.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
ЕС създава регулаторна рамка за функционирането на платформите за краудфъндинг