Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Броят на имигрантите във Великобритания от ЕС достигна 6-годишно дъно

Той е намалял до 200 хил. души в годината до март, сочат данни на британската статистика

Броят на имигрантите във Великобритания от ЕС достигна 6-годишно дъно

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на гражданите на страни членки на Европейския съюз, които са се установили във Великобритания, е достигнал най-ниското си ниво от шест години насам, съобщава Bloomberg.

Имигрантите от останалите 27 страни членки на съюза са намалели до 200 хил. в годината до март, сочат данни на Британската статистическа служба. Нетната миграция от ЕС – пристигащите минус заминаващите, е намаляла до 59 хил. души, докато преди референдума за Brexit през 2016 г. нивата бяха над три пъти по-високи.

Още по темата
Спадът е обезпокоителен за компании от всякакви сфери – от хотелиерството и ресторантьорството до хранителната промишленост, които разчитат на служители от Европа. Много от тях вече изпитват затруднения да запълнят свободните си места. Но данните ще зарадват поддръжниците на Brexit, някои от които гласуваха за напускане на ЕС от Великобритания, водени от желанието за намаляване на имиграцията.

Последиците са най-осезаеми за гражданите на осемте страни, включително Полша, които се присъединиха към ЕС през 2004 г. Сега те като цяло напускат Великобритания, сочат данните на статистическата служба.

Но докато броят на имигрантите от ЕС намалява, нетният приток на хора от страни извън блока расте. Общата нетна миграция в годината до март е достигнала 226 хил. души, което е малко под равнището година по-рано.

Великобритания си е поставила за цел до десет години да намали нетната миграция до по-малко от 100 хил. души на година. Но правителството никога не се е доближавало до постигането на тази цел, а новият премиер Борис Джонсън заяви, че е готов да се откаже от нея в полза на по-либерален имиграционен режим, основан на точкова система в австралийски стил.

Последният доклад за миграцията отчасти се основава на данни от множество източници, след като Британската статистическа служба беше критикувана, че разчита твърде много на допитването сред международни пътници, при което се правят интервюта на основните пристанища във Великобритания.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
5
 
1
преди 1 година
С известно закъснение, но все пак да ви благодаря че ни информирате за новина, която бе публикувана на сайта на правителството на ОК на 24 Май. Три месеца закъснение, не е толкова зле. Но ако вашите гълъби са окуцели, имам приятел гълъбар, може да ви продаде няколко. Новините от отвъд Ламанша ще идват за 10-12 дена, ако храните гълъбите редовно, разбира се.

Още от Европа
Безработицата в ЕС се повишава до 7,4% през август