Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Бундесбанк очаква умерено ускорение на растежа през първото тримесечие

Според месечния доклад на германската централна банка поръчките в промишлеността буквално са се „сринали“, а настроенията в сектора значително са се „влошили“

Бундесбанк очаква умерено ускорение на растежа през първото тримесечие

Изглед към финансовата част на Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Германският икономически растеж се е ускорил умерено през първото тримесечие на годината, като основният темп на разрастване продължава да е подтиснат заради отслабването в индустриалния сектор. Това става ясно от месечния доклад на германската централна банка Бундесбанк, цитиран от Bloomberg.

Според текста поръчките в промишлеността буквално са се „сринали“, като настроенията в сектора – който доскоро беше един от двигателите на ориентираната към износа Германия, значително са се „влошили“.

Още по темата

Отрезвяващата оценка на централната банка бе направена, след като най-голямата икономика на еврозоната избегна „на косъм“ рецесията в края на миналата година, а възможността за възстановяване остава помрачена. В същото време гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви в събота, че растежът през тази година може да е по-бавен от 0,8%, което представлява половината от настоящите прогнози. В същото време правителството се готви да понижи своите собствени очаквания, като това трябва да стане най-рано в сряда.

Отслабването на германската икономика е съществен проблем за ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ), което се опитва да разбере дали настоящата ситуация е само временно отслабване или става въпрос за по-мащабно забавяне, което изисква и по-значителен отговор.

Според Йенс Вайдман сред най-вероятните сценарии остава възстановяване през втората половина на годината.

От централната банка все пак имат и някои добри новини – мекото време през февруари е стимулирало продължащия строителен бум в Германия. В същото време частното потребление също е успяло да превъзмогне по-слабата си фаза, след като новите фискални мерки на правителството дадоха стимул на разходите.

Продажбите на автомобили също са силни, след като потребителите трябваше да се откажат от покупките си в края на миналата година заради забавяне в производството след промяна в стандартите за тестване на вредните емисии, посочват от Бундесбанк.

В същото време по-рано днес говорителят на германското правителство Щефан Зайберт заяви, че според властите в Берлин икономиката на страната не се нуждае от нов пакет стимули.

„Имаме много стабилна бюджетна политика“, заяви Зайберт, цитиран от Ройтерс. По думите му тя е комбинирана с увеличаване на инвестициите, като през идните години това трябва да подобри основата за повече растеж.

Зайберт посочи още, че разходите за инвестиции сега са значително по-високи от предходния законодателен период и по тази причина няма нужда от въвеждането на икономически стимули.

Коментарът му бе отговор на изказване на консервативен депутат, според когото правителството трябва да обмисли подобни стимули, за да обърне процеса на икономическо забавяне.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 18 април