Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България сред страните от ЕС с най-силен спад на дела на децата в риск от бедност

Въпреки това страната ни е втора в съюза по този показател след Румъния

България е сред държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-голям спад на риска от бедност и социално изключване на децата през 2014 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Въпреки това страната ни остава втора в съюза по дял на децата в риск от бедност и социално изключване, сочат още данните.

За периода 2010 – 2014 г. делът на децата в риск от бедност и социално изключване у нас се е понижил с 4,6 процентни пункта до малко над 45%. Изпреварва ни само Румъния, където за същия период се отчита увеличение на този дял до 51%. Третата позиция е за Унгария с малко над 40%. Следват Гърция и Испания, като за периода Гърция е с най-силен ръст на дела на децата в риск от бедност и социално изключване в ЕС.

Най-силен спад на дела на децата в риск от бедност и социално изключване е отчетен в Латвия и Литва – почти по 7 процентни пункта и в двете страни.

С най-нисък дял на децата в риск от бедност и социално изключване са Дания, Финландия, Швеция и Холандия. От държавите от Централна и Източна Европа това са Словения и Чехия – по малко под 20%.

Средно за ЕС делът на децата в риск от бедност и социално изключване е около 28%, като почти толкова е и в държавите от еврозоната.

Данните на Евростат показват, че 40 на сто от децата в България не консумират веднъж на ден свежи плодове и зеленчуци, защото семействата им не могат да си позволят. Делът на децата, които не консумират достатъчно протеини, достига над 42%. Делът на децата у нас, които не могат да си позволят облекло, достига малко над 36%, а обувки – почти 49%.

За сравнение, средно за ЕС само 4% от децата не консумират веднъж дневно свежи плодове и зеленчуци, 5,1% не приемат достатъчно протеини, 7,4% имат проблем с облеклото и 4,7% - с обувките.

Като цяло в ЕС в най-голям риск от бедност са самотните родители (над 48%) и семействата с три и повече деца (над 32%), както и семействата с ниско образование на родителите (над 50%). В сериозен риск са и децата на имигрантите.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
България продължава да харчи под 1% за научна и развойна дейност