Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Цената на акциите на HSBC удари 25-годишно дъно

Най-голямата европейска банка е възможен кандидат за китайския „списък на ненадеждни субекти“, което ще застраши разрастването й в Азия

Цената на акциите на HSBC удари 25-годишно дъно

Снимка: Bloomberg L.P.

Книжата на HSBC Holdings Plc отчетоха спад в стойностите си до под нивото им от последната финансова криза преди повече от десетилетие. Натискът върху компанията се засилва на няколко фронта, включително по отношение на потенциалната заплаха за плановете й за разширяване в Китай.

Акциите на базираната в Лондон банка, листнати в Хонконг, поевтиняха в понеделник до под най-ниското си ниво от март 2009 г. и минути преди 11 ч. българско време достигнаха 29,35 хонконгски долара. Това е най-ниското им ниво от 1995 г. насам, информира Bloomberg. От началото на годината те са изтрили 51% от стойността си. 

Най-голямата европейска банка е възможен кандидат за китайския „списък на ненадеждни субекти“, чиято цел е да накаже фирми, организации или лица, които са заплаха за националната сигурност, съобщава вестникът на комунистическата партия в Китай Global Times в събота. Санкциите включват ограничения върху търговията, инвестиции и визите за компании, държави, групи или лица, които фигурират в списъка.

„Ако компанията бъде обявена за ненадеждна от Китай, което изглежда сигурно от статията на Global Times, банката ще се сблъска с много трудности да прави бизнес в Китай“, каза Бени Лам, ръководител на научните изследвания в CEB International Investment Corp. „Може да имат проблеми с разширяването на континенталния бизнес, след като са инвестирали толкова много там през последните няколко години“, добави той.

Още по темата

HSBC отказа да коментира статията на Global Times. В изявление на банката от понеделник в отговор на доклада на ICIJ се казва: „От 2012 г. HSBC предприе дългогодишно пътешествие, за да преразгледа способността си да се бори с финансовата престъпност в повече от 60 юрисдикции. HSBC е много по-безопасна институция, отколкото през 2012 г.“

HSBC сега рискува да изпита още по-големи трудности на фона на политическите вълнения и икономически срив на най-големия си пазар, Хонконг. Банката също така се сблъсква с проблеми заради ниските лихвени проценти и нарастващите загуби по заеми, породени от глобалната пандемия.

Главният изпълнителен директор на HSBC Ноел Куин, който пое поста на постоянен ръководител на банката през март, миналия месец издаде категорично предупреждение за бъдещи трудности, като докладва, че печалбата на компанията за първото полугодие е намаляла наполовина и прогнозира големи загуби от заемите през тази година. Куин заяви, че банката ще се опита да ускори своите глобални операции.

Акциите на HSBC отчетоха много по-стръмен спад от тези на големите й конкуренти през тази година, като книжата на  Citigroup Inc. и JPMorgan Chase & Co. поевтиняха съответно с 44% и 29%.

По-рано тази година HSBC си навлече гнева на  най-лоялните си инвеститори в Хонконг, след като отмени изплащането на дивиденти в отговор на пандемията.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Пред какви предизвикателства е изправен дребният бизнес?