Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Чешки банкер: Централните банки не могат да „поправят“ климатичните промени

Регулаторите „не трябва да създават усещането, че са всемогъщи“ и трябва да оставят политиките за опазване на околната среда на политиците, смята Марек Мора

Чешки банкер: Централните банки не могат да „поправят“ климатичните промени

Сградата на Европейската централна банка. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Централните банки не трябва да се опитват да се борят с изменението на климата, тъй като това може да застраши финансовата стабилност и да подкопае тяхната независимост, посочва Марек Мора, заместник-управител на Чешката национална банка. 

Още по темата

Според него регулациите не могат да се използват в полза на банките, финансиращи проекти, насочени към борба с глобалното затопляне, или да наказват онези, които не го правят. Централните банки „не трябва да създават усещането, че са всемогъщи“ и трябва да оставят политиките за опазване на околната среда на политиците, изтъква Мора по време на видео дискусия.

Коментарите на финансовия експерт контрастират с тези на редица централни банкери, които се застъпват за идеята за подпомагане на света в борбата му с екологичната криза. Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, например, се ангажира да преследва „всички пътища“, за да се справи с климатичните рискове.

Според Мора съвременните централни банки са създадени да притежават „огромна сила“, за да защитят ценовата стабилност и от своя страна да помогнат за постигане на дългосрочна икономическа устойчивост.

„Моментът, в който започваме да разпределяме ресурси за сегменти като борбата с изменението на климата, мисля, че това би подкопало тяхната изначална легитимност“, посочва Мора.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
5
 
2
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Защо трябва да се поправят климатичните промени?
Това е част от цикъла на планетата и никой нищо не може да направи по въпроса.
2
 
5
 
1
преди 1 седмица
Чешки банкер: Централните банки не могат да „поправят“ климатичните промени

Ъф корзззз! Нали туземците трябва да постигнат това с мизерията си.

Още от Европа
Колко е близо до рестарт глобалната търговия?