IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse приключва ерата „Тиам“ със силен ръст на печалбата

Благодарение и на еднократни фактори тя е нараснала със 69 процента на годишна база

16:38 | 13.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на Credit Suisse AG&nbsp;Тиджан Тиам. <em>Снимка: БГНес</em></p>

Изпълнителният директор на Credit Suisse AG Тиджан Тиам. Снимка: БГНес

Изпълнителният директор Тиджан Тиам се сбогува с Credit Suisse AG със силен ръст на печалбата . Кредиторът е спечелил 3,4 млрд. швейцарски франка през миналата година, с 69 процента повече в сравнение с предходната година, както съобщи банката в четвъртък. Еднократни фактори, като увеличението на стойността на дял в швейцарската фондова борса и продажбата на имоти, са допринесли за силния ръст, но ежедневният бизнес също се развива безпроблемно. 

Най-голям принос генерира швейцарският вътрешен пазар. За почти петте години на мандата му печалбата на втората по големина швейцарска банка почти се е удвоила. Тиам обяви оставката си като ръководител на Crédit Suisse преди няколко дни.

„Гордея се с това, което Credit Suisse постигна през времето ми в банката“, казва Тиам. „Преобразихме успешно Credit Suisse и резултатите ни за 2019 г. показват, че можем да бъдем печеливши в дългосрочен план“. Колегите му биха могли да разчитат на пълната му подкрепа, когато продължат да разширяват бизнеса, пояснява още той.

Фактът, че приключването на годината се превръща в лебедовата песен на родения в Бряг на слоновата кост Тиам, се дължи на почти криминална афера. Въпреки че Тиам многократно отричаше да знае, че двама бивши високопоставени ръководители са били следени, в крайна сметка той трябваше да поеме отговорността за най-големия скандал в швейцарската банкова индустрия след колапса на банковата тайна, и подаде оставка.

Въпреки обвиненията на критиците, че допринесе за несигурността сред служителите, успехът му в преструктурирането на бизнеса е безспорен. От институция, силно зависима от рисковото инвестиционно банкиране, Тиам я превърна в доставчик на услуги за богати частни клиенти със значително по-ниски разходи и по-солиден баланс.

През 2019 г. Credit Suisse набра нови 79,3 милиарда швейцарски франка и достигна ново рекордно ниво на активи под управление от – 1,5 трилиона швейцарски франка.

Но и Тиам не успя във всичко. Цената на акциите се сви наполовина по време на мандата му, което също е свързано с двукратно увеличение на капитала. В допълнение, целите му многократно се оказаха твърде амбициозни, особено що се отнася до растежа на приходите. Съвсем наскоро - през декември, той трябваше да се откаже от заложената прогноза за целите за печалба за 2019 и 2020 година заради продължителните мини-лихвени проценти и влошаването на икономиката.

В четвъртък Credit Suisse потвърди целта за 2020 г: дори в трайно предизвикателната пазарна среда възвръщаемостта на собствения капитал трябва да се увеличи до около десет процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още