IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът на Португалия за 2010 надскочи целите на правителството

Коригираните данни за бюджетния недостиг на страната повишиха лихвите по португалските ДЦК до нови рекордни нива

16:51 | 31.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Дефицитът на Португалия за 2010 надскочи целите на правителството

Бюджетният дефицит на Португалия за 2010 възлезе на 8,6% от брутния й вътрешен продукт (БВП), надминавайки целевото за правителството ниво от 7,3 на сто.

Това доведе до скок в лихвените проценти по португалските държавни ценни книжа (ДЦК) и поднови опасенията, че страната ще е следващата, която ще прибегне до финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ) и еврозоната, пише Bloomberg.

От националната статистическа служба в Португалия посочват, че ревизиите няма да се отразят на целите на правителството да ограничи бюджетния си недостиг до 4,6% от БВП през тази година.

От статистическата служба коригират нагоре и данните за бюджетния дефицит през 2009 г. до 10% от БВП спрямо обявените преди това 9,3 на сто.

Корекциите се дължат на промените в счетоводните правила в Европейския съюз, в резултат на които дефицитът на Португалия за 2010 г. се увеличава с над 2 млрд. евро.

След съобщението лихвените проценти по португалските две-, пет- и десетгодишни ДЦК се повишиха до нови рекордно високи нива от създаването на еврозоната.

Правителството на Португалия увеличи данъците и прибягна до най-мащабните съкращения на държавните разходи за последните повече от три десетилетия, за да намали бюджетния си дефицит и да избегне съдбата на Гърция и Ирландия.

Кредитният рейтинг на страната бе понижен на два пъти през последната седмица от рейтинговата агенция Standard & Poor's, която прогнозира, че може да се стигне до преструктуриране на държавния дълг на Португалия и спасяване на страната.

Лихвените проценти по двугодишните португалски облигации се повишиха днес с 27 базисни пункта до 8,30%, надминавайки лихвите по десетгодишните й ДЦК за първи път от 2006 г. насам.

Допълнителната доходност, която инвеститорите изискват от португалските спрямо немските десетгодишни облигации, известна като рискова премия, скочи до рекордните 490 базисни пункта. Лихвените проценти по десетгодишните ДЦК на Португалия се покачиха с 8 базисни пункта до рекордните 8,18%.

Според източници от еврозоната, запознати с въпроса, на Португалия вероятно ще са необходими до 70 млрд. евро спасителни заеми от МВФ и еврозоната.

„Правителството не е в състояние и не разполага с правомощията да отправя искане за каквато и да е външна помощ", заяви пред репортери в Лисабон португалският министър на финансите Фернандо Техейра дос Сантос днес.

По думите му правителството ще гарантира, че страната разполага с необходимото й финансиране, за да се справи с отговорностите си и да изпълни задълженията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още