Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Deutsche Bank изненада с печалба в разгара на коронакризата

Обратно на очакванията за загуба банката е на плюс с 66 млн. евро, но прогнозите са неизпълнението на кредити да се увеличи

Deutsche Bank изненада с печалба в разгара на коронакризата

Снимка: Getty

Deutsche Bank се присъедини към другите инвестиционни банки, които успяха да изпреварят очакванията за резултатите си през първото тримесечие, въпреки че финансовата институция предпазливо постави въпросителен знак върху прогнозите за годината.

Приходите на германския гигант възлизат на 6,4 млрд. евро – над очакванията, а печалбата от 66 млн. евро не оправдава прогнозите за загуба. В същото време провизиите за лоши кредити достигат най-високото си ниво от над шест години насам, а банката се отказа от минималната си цел за капиталови буфери.

В изявление от базирания във Франкфурт кредитор се посочва, че неизпъленнието на кредитите може да нарасне, а увеличеното кредитиране като част от отговора срещу коронавирусната пандемия ще увеличи баланса на банката.

Още по темата

„Краткосрочните последствия от пандемията от COVID-19 затруднява банката да отрази коректно времето и магнитуда на промените в оригиналния си капиталов план“, посочват от Deutsche. „Затова е възможно банката да запише умерен и временен спад под предишната си цел за базов собствен капитал от първи ред от най-малко 12,5%“, казва се още в текста.

Предварителният отчет на банката – пълният остава насрочен за публикуване за 29 април, показва, че Deutsche може да се присъедини към други кредитори от Wall Street, възползвали се от ръста в търгуващите на борсите клиенти, след като вирусът предизвика резки пазарни движения. Също както своите конкуренти, банката заяви, че се опитва да снабди засегнатия си бизнес с допълнително финансиране.

Главният изпълнителен директор Кристиян Зевинг се опитва да увери акционерите, че банката – която записа пет поредни годишни загуби, влиза в кризата по-силна. Той се опитва да подкрепи традиционно силните страни на бизнеса, финансирайки германските износители, но банката все пак продължава да има едни от най-многобройните и  трудни за оценка активи сред своите конкуренти.

Ключовото за банката съотношение на чистия собствен капитал спрямо рисково претеглените активи (CET1 ratio) спада до 12,8% в края на тримесечието от 13,6% в края на предходния период, завършил на 31 декември. Това е над изисквания минимум от Европейската централна банка от 10,4%, посочват от Deutsche Bank.

Още по темата

Кредиторът последва примера на швейцарската Credit Suisse и италианската UniCredit, както и на конкурентите отвъд Океана като JPMorgan Chase и Wells Fargo, в заделянето на допълнителни средства за покриването на лоши кредити.

Преди публикуването на данните Bloomberg Intelligence очакваше банката да генерира 1,86 млрд. евро от търговия с фиксиран доход, валута и суровини – най-много за Европа.

Миналото лято Зевинг обяви план за съкращаване на почти 18 000 работни места през следващите три години в рамките на мащабно преструктуриране. През март обаче банката постави програмата си в режим на изчакване заради избухналата пандемия.

Изненадващата печалба може най-малкото да осигури временно облекчение за акционерите, които трябва да се справят със загуби без плащането на дивидент.

Акциите на Deutsche Bank достигнаха рекордно дъно миналия месец, като от началото на годината понижението им е 21%.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
0pk
преди 3 месеца
До къде я докарахме - дори минимална печалба буди изненада! :D Задминахме плановата икономика, ура другари! :-]

Още от Европа
Турция се опитва да охлади икономиката след рекордното обезценяване на лирата