IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диселблум: Гърция трябва да докаже на еврозоната, че е надежден партньор

Отписването на дълг изобщо не би помогнало в тази насока, смята председателят на Еврогрупата

18:02 | 11.07.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Диселблум: Гърция трябва да докаже на еврозоната, че е надежден партньор

Гърция трябва да докаже на партньорите си от еврозоната, че е надежден партньор, а допълнително отписване на част от гръцкия държавен дълг изобщо не би помогнало за това, е заявил в интервю за германския вестник Süddeutsche Zeitung председателят на съвета на министрите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) Йерун Диселблум, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Разбирам, че в Атина биха се отнесли благосклонно към отписване на дълг. Но в крайна сметка Гърция трябва да възстанови доверието в своите сили, а това ще стане само ако в страната бъде извършена модернизация. Отписването на дълг не би било впечатляващо начало в това отношение", е казал Диселблум.

"Ще решим през април какво можем да направим по този въпрос", е уточнил той.

Председателят на Еврогрупата е изтъкнал, че държавите-членки на еврозоната са отпуснали на Гърция пари, "ползвайки се с подкрепата на своите граждани и парламенти" и сега напълно логично искат да си ги върнат.

Той смята, че ситуацията в гръцката икономика остава тежка и "притеснява всички", въпреки че действията на гръцкото правителство за консолидирането на бюджета "предизвикват възхищение". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Не си напълно прав. Според мен те не просто искат да си ги върнат, а искат да си ги върнат с лихвите. Нещо повече. Те искат да могат да отпуснат на гърците още заеми, които също да си върнат с лихвите. И за това се безпокоят, " че ситуацията в гръцката икономика остава тежка, и притеснява всички". За кого са се притеснили, за гърците ли са се притеснили? Тогава за нас що не се притесняват? Ми щото няма какво да ни вземат. Ако и ние имахме гръцките дългове да видиш как щяха да са притеснени и за нас. Ама понеже нямаме нищо да им даваме и хората нямат притеснения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
ХА-ХА-ХА, съвсем логично искат да си ги върнат и още по-логично ще останат дълбоко разочаровани :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още