IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MSCI понижи Гърция до статут на развиващ се пазар

Страната не успява да изпълни множество критерии, включително за търгувани обеми, заемане на ценни книжа, къси продажби и сетълмент

12:00 | 12.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
MSCI понижи Гърция до статут на развиващ се пазар

Гърция е изпаднала от развитите страни, придобивайки статут на развиващ се пазар, сочи нова класификация, обявена от съставителя на индекси за акции MSCI Inc. и цитирано от MarketWatch.

„Минималните стандарти, които понастоящем преобладават на развитите пазари, отразяват продължаващи пазарни подобрения, осъществявани от властите в други страни в продължение на години. Но прекалено малко от тези подобрени пазарни практики са възприети на гръцкия пазар. Това е довело до състояние, в което Гърция в момента не успява да изпълни множество критерии: за заемане на ценни книжа, къси продажби и сетълмент", изтъкнаха от компанията.

От MSCI посочват, че гръцкият им индекс не е успял да покрие критериите им за развит пазар и по отношение на размера през последните 2 години.

От компанията прехвърлят Катар и Обединените арабски емирства в групата на развиващите се пазари от граничните, а Мароко – от развиващите се в групата на граничните пазари.

Оттам обявяват също, че започват преглед на китайските акции от клас „А“ за евентуално включване в индекса MSCI Emerging Markets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още