IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън праща парламента в Лондон в почивка още от днес

Първоначално се планираше това да стане в края на тази седмица

14:06 | 09.09.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският парламент ще бъде изпратен в петседмична принудителна почивка още  в понеделник вечерта. Това обяви говорител на правителството в Лондон в понеделник.

Първоначално се планираше това да стане в края на тази седмица. Благодарение на маневрата на Борис Джонсън парламентът губи девет сесии. Наскоро правителството обори твърдението, заявявайки, че става дума само за пет „загубени“ дни.

Така правителството дава на парламента само днешния ден, за да обсъди процеса по Brexit или да вземе решение за по-нататъшни искания. Само тази вечер може да бъде взето и решение за провеждане на нови избори на 15 октомври – нещо, за което премиерът настоява.

Европейският съюз до момента не е получил никакво реалистично предложение от Лондон за замяна на предпазния механизъм на ирландската граница в преговорите по Брекзит, заяви междувременно ирландският премиер Лио Варадкар, който прие Джонсън на посещение днес. 

Предпазният механизъм за ирландската граница "остава основен елемент от споразумението за напускане, докато не бъде намерена някаква алтернатива", подчерта Варадкар при посрещането в Дъблин на британския премиер Борис Джонсън за обсъждане на Brexit .

"Отворени сме към алтернативи, но те трябва да са реалистични. До днес не сме получили никакво предложение в този смисъл", добави той.

На срещата с Варадкар Джонсън заяви, че иска на 18 октомври да бъде постигнато споразумение за Brexit и че не се е стреснал от опитите на парламента да блокира излизане от ЕС без споразумение, предаде Ройтерс.

"Имам едно послание за теб, Лио, и то е, че искам да постигна споразумение. Разбира се, че бихме могли да напуснем ЕС и без споразумение, но това би било провал на държавничеството, за който всички бихме били отговорни", заяви Джонсън.

"Затова в името на бизнеса, фермерите и милионите обикновени хора, които разчитат на нас да използваме нашето въображение и креативност, искам да знаеш, че силно предпочитам да се постигне споразумение", увери британският премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 2
Grosss
преди 4 години
Какво я хвалиш тая откачалка?Ще докара на Британия такива беди ,че наистина ще остане в историята но не като политик а като комарджия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 4 години
евала, борката *** майката на всички парламенти :):) ... ако не друго поне ще остане в историята с този си прецедент !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още