Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Дойде ли време жените да се захванат с климатичните промени?

На конференцията за климата в Бон се обсъжда план за действие, който да гарантира равното участие на мъжете и жените в преговорите, пише Ройтерс

Дойде ли време жените да се захванат с климатичните промени?

Снимка: Архив Ройтерс

Нов план за действие, който предвижда по-широко участие на жените в преговорите за климатичните промени, се обсъжда на конференцията на ООН за климата в Бон, съобщава Ройтерс. Очакванията са, че текстове в тази насока ще бъдат приети на заключителната сесия на конференцията, която ще се проведе на 17 ноември.

Идеята не е никак нова - преди пет години в Доха бяха приети цели за равенство между половете при преговорите за климатичните промени. Целта е да бъде увеличен делът на жените, които участват в разговорите. Досега обаче няма особен напредък в това отношение.

Експерти, сред които и бившият ирландски президент Мери Робинсън, днес ръководител на фондация, коментират, че институциите просто са "проспали" изпълнението на целите за равно представяне на половете.

Още по темата

Статистиката на ООН показва, че в разговорите за климата в периода между 2008 година и 2012 година около 31% от участващите са жени. След решението в Доха този процент за кратко се увеличава до 36%, но отново намалява до 32% през 2015 година и 2016 година.

Жените, участващи в процедурите, коментират, че има още много работа, за да бъдат изпълнени целите от Доха, макар и през 2017 година отново да има ръст на тяхното присъствие - 38% от участниците в Бон са представители на нежния пол.

"Всички трябва да разберат, че ако не позволим на жените да участват в процеса по взимане на решения, ще живеем в свят, в който някои от нас не биха искали да живеят", категорична е Оспри Ориел Лайк, основател на Women’s Earth and Climate Action Network.

Неравенството между представителите в преговорите е особено видимо сред бедните държави, коментират съветници, а в същото време на жените се пада основната дейност по защитата на домакинствата от климатичните промени. В Африка например жените са тези, на които е възложено търсенето и носенето на вода в дома. Сушата, причинена от климатичните промени, често прави тяхната работа непосилна.

Освен с повишаването на броя на жените при вземането на решения, планът на ООН има за цел и да повиши дела на жените и техните организации при финансиране на програми за опазване на климата, както и като цяло за действия в тази насока.

За пример е дадена организация на жени в Индия, която е помогнала на 30 хил. миньори в солни мини, повече от които жени, да инсталират соларни панели в домовете си. Така се намаляват разходите за домакинствата, а и щетите за околната среда.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 2 години
Точно така! Нема как жените да не решат климатичните промени! Даже мъжете да бъдат напълно елиминирани! Може тук-там по некой с грим и розови гащи - колкото за дизайн. И повече организации като Women’s Fart and Climate Fucktion Network.... :lol:

Още от Европа
Нова политическа криза в Каталуния сгъстява облаците над Педро Санчес