Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Домбровскис: Обмисляме да започнем процедура за прекомерен дефицит срещу Италия

Миналия месец ЕК отхвърли фискалния план на Италия за 2019 г. и даде на Рим срок до 13 ноември да представи нов бюджет

Домбровскис: Обмисляме да започнем процедура за прекомерен дефицит срещу Италия

Снимка: Архив Ройтерс

Заместник-председателят на Европейската комисия, който надзирава еврото, Валдис Домбровскис заяви в петък, че Комисията обмисля нуждата да открие процедура за прекомерен дефицит срещу Италия, ако Рим не промени бюджета си до 13 ноември, съобщава Ройтерс.

През миналия месец Комисията отхвърли фискалния план на Италия за 2019 г. и даде на Рим срок до 13 ноември да представи нов бюджет. Рим обаче обяви отново в четвъртък, че няма намерение да променя плановете си.

Още по темата

„Все още очакваме официален отговор на италианското правителство. В същото време оценяме нуждата дали да открием процедура за прекомерен дефицит срещу тези страни, чиито съотношение на дълга спрямо БВП надвишава 60%“, каза Домбровскис пред репортери в Хелзинки, където ще се срещне с финландския финансов министър Петери Орпо.

По-рано в четвъртък ЕК прогнозира, че италианската икономика ще отбележи по-слаб ръст през следващите две години, отколкото Рим смята.

Премиерът на Италия Джузепе Конте обаче заяви, че прогнозите на Комисията подценяват положителното влияние върху икономически растеж на бюджета и структурните реформи, които Рим прилага.

„Нашата оценка е, че правителството на Италия базира бюджета си на свръхоптимистични допускания“, каза Домбровскис.

„Като цяло допускането е, че ако те увеличат бюджетния дефицит, повишават публичните разходи, това ще стимулира икономиката, а оттам ще се помогне да се намали бюджетният дефицит. Виждаме, че това реално не се материализира“, каза той.

Домбровскис посочи, че лихвените проценти в Италия вече са се увеличили „значително“ спрямо миналата година и това може да наложи натиск върху реалната икономика под формата на по-високи разходи за финансиране от италианските компании, по-високи лихвени проценти по потребителските заеми и отслабване на инвестициите.

„Вместо очакваните стимули всъщност виждаме, че стратегията допълнително забавя икономиката на Италия. Всъщност очакваме Италия да бъде най-бавно разрастващата се икономика в ЕС с растеж от 1,1%“, добави той.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Гърция е подала молба до ЕСМ за предсрочно погасяване на заемите от МВФ