Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Една трета от британските компании планират да съкратят служители до септември

Бизнесът е разтревожен от изтичането на механизма за подкрепа от държавата в края на октомври

Една трета от британските компании планират да съкратят служители до септември

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Една трета от компаниите във Великобритания смятат да съкратят работни места през третото тримесечие на 2020 г., сочи публикувано в понеделник проучване, което засилва опасенията от вълна от социални планове в страната, въпреки че подкрепата при частична безработица се очаква да бъде отменена след няколко месеца, съобщава Франс прес.

Общо една трета от 2000 интервюирани работодатели очакват да съкратят служители до края на септември, показва изследването на Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) и компанията за временна заетост Adecco. Това е силен ръст спрямо 27% при предишната анкета от май.

Още по темата
Произтичащата от пандемията икономическа криза носи почти всеки ден лоши новини в страната, където съкращенията на служители растат, особено в търговията и ресторантьорството, които понесоха най-силен удар от пандемията.

Помощите за частична безработица, които са в сила от март, вече не са толкова щедри. От 1 август компаниите получават подкрепа само за част от разходите си. До този момент правителството поемаше 80% от заплатите до 2500 паунда. Механизмът за подкрепа трябва да изтече в края на октомври и това тревожи компаниите.

Финансовият министър Риши Сунак отхвърли миналата седмица възможността за продължаване на механизма, който вече излиза много скъпо на държавните финанси. Лейбъристката опозиция призовава да не се изоставят най-уязвимите сектори.

Ресторантьорският сектор е „на колене“

Над 22 хил. работни места в ресторантьорството са били съкратени от началото на годината, или два пъти повече отколкото през цялата 2019 г., установява проучване на Центъра за изследване на търговията на дребно.

Освен това според него 1467 ресторанта са били затворени, което е ръст с 59,1% спрямо общия брой през 2019 г. Миналата седмица веригата италиански ресторанти Pizza Express обяви преструктуриране, което предвижда съкращаването на 1100 работни места.

Тя се прибавя към италианските ресторанти Carluccio's от групата Casual Dining Group, притежаваща веригите Café Rouge и Bella Italia, както и към веригата заведения за хамбургери Byron.

Секторът и особено веригите ресторанти „вече изпитваха големи затруднения преди пандемията заради твърде голямото разрастване след закупуването им от инвестиционни фондове“, уточнява Джошуа Хамфийлд, директор на Центъра за изследване на търговията. „Принудителната блокада ги лиши от оборот, поставяйки ресторантите на колене“, допълва той.

Правителството опитва да даде тласък през август с план на стойност 500 млн. паунда, който предвижда субсидирането на 50% от сметката в ресторантите до 10 паунда на човек от понеделник до сряда.

Посещенията на всички търговски обекти в централните части на градовете е скочила миналата седмица след задействането на механизма спрямо предходната седмица с ръст от 18,9% след 18 ч. и с 9,6% на обяд (между 12 и 14 ч.), съобщи в понеделник кабинетът Springboard.

Но посещаемостта на търговските обекти като цяло е останала с една трета под нивото от 2019 г.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Как ще изглежда Германия след ерата „Меркел“?