IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Газовите потоци през Украйна са нормални

Газът в украинските хранилища е малко под 10 млрд. куб. метра, сочат данни на Комисията

20:00 | 02.03.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нивото на газовите потоци от Русия през Украйна са нормални, но Европейската комисия внимателно следи ситуацията, коментира на брифинг в Брюксел говорителят на ЕК Ана-Кайса Итконен, излъчен във видеосистемата на институцията.

Изявлението е по повод опасенията на Украйна за възможна кризисна ситуация с доставките на природен газ. Киев разчиташе да купи газ директно от "Газпром" за първи път от ноември 2015 г., но руската компания отказа доставките и дори върна предплатата, внесена от "Нафтогаз Украйна".

На този етап няма непосредствена заплаха за потребителите в Европа, смятат в ЕК. По техни данни в украинските хранилища има малко под 10 млрд. куб. метра природен газ, което беше определено от Ана -Кайса Итконен като "много добро ниво за това време от годината".

Тя потвърди още, че Украйна е уведомила Брюксел за създалата се ситуация и е поискала провеждане на тристранна среща с представители на Русия и ЕК.

Комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович е разговарял с енергийния министър на Украйна, а ЕК има готовност да организира разговорите между Украйна и Русия, ако и двете страни го желаят, допълни още говорителят на ЕК.

Европа е обхваната от студена вълна и потреблението на газ в момента е увеличено. "Газпром" отговоря на това с увеличени доставки - през февруари гигантът е изнесъл 17,4 млрд. куб. метра природен газ за своите европейски клиенти, което ръст от 6,7% спрямо февруари 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
По украинската газопреносна мрежа тече все още трансфер и за чужбина и, понеже украинците са отговорни за количествата, веднъж постъпили, всяко "заделяне" би лъснало. Дори и да намаляват, обемите са нормални. За ситуацията. Друг въпрос е дефицитът на газ в Украйна и вноса, с който компенсират. Работата е там, че 2019, съгласно плановете на Газпром, и за нас, трансферът през украинска територия се очаква да секне. Да видим, с какво ще се фука тогава БХ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
lozkhris
преди 6 години
Не, не са. Не и според няколко различни източици от различни страни..Украйна се е договорила да закупи газ от Полша / на брутална цена / защото Газпром спира доставките към Нефтогаз. А Потрошенко съветва украинците да потърпят на студено, щот така щели да разбият на пух и прах плановете на вероломна Русия...Са, бандерюги, като ви замръзне задникът ще запеете друга песен... Иде и следващата зима..А газът от Европа пак ще е руски, но на други цени...Всъщност, последвайте ччелния опит на българският премиер, който яде повечко боб и съветва и нацията да прави същото - хем е газ, хем идва от топло....:):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
"Европейската комисия внимателно следи ситуацията..." , такива приказки плашат най-много ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още