IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК глоби Scania с над 880 млн. евро заради участие в картел

Преди година Комисията глоби останалите участници в картела с общо 2,9 млрд. евро

13:57 | 27.09.17 г.
<p>
	Маргрете Вестагер при обявяването на глобата на Scania. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Маргрете Вестагер при обявяването на глобата на Scania. Снимка: Ройтерс

Шведският производител на камиони Scania ще трябва да плати глоба от над 880 млн. евро заради нарушаване на антитръстовите правила на Европейския съюз (ЕС). Това обявиха днес от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Регулаторът на ЕС е стигнал до извода, че в продължение на 14 години компанията е участвала в картел, в който компаниите са поддържали определени цени и са прехвърляли върху потребителите тежестта от разходите за покриване на стандартите за емисиите.

Припомняме, че през юли 2016 г. Комисията сключи извънсъдебни споразумения с останалите компании от картела – MAN, DAF, Daimler, Iveco и Volvo/Renault, и им наложи обща глоба в размер на 2,9 млрд. евро.

Scania реши да не урежда случая си чрез споразумение с ЕК, в резултат на което разследването на Комисията е било осъществено по стандартната процедура за картел.

Днешното решение бележи края на разследването ни срещу един много продължителен картел – 14 години“, заяви еврокомисарят по конкурентността Маргрете Вестагер. „Този картел засегна значителен брой пътни превозвачи в Европа, тъй като Scania и други производители на камиони в картела създават над 9 от всеки 10 средно- и тежкотоварни камиони в Европа“.

Вестагер твърдо заявява, че вместо да поддържат определени цени, производителите е трябвало да се конкурират един с друг, като същото важи и за екологичната страна на делото.

Според Комисията разследването не е открило връзки между картела и обвиненията срещу производители на автомобили за манипулиране на тестовете за вредни емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още