IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК оттегли съмненията си около разширението на АЕЦ "Пакш" в Унгария

Брюксел отчете, че помощта, която унгарското правителство отпуска за проекта, е в съзвучие с правилата

18:19 | 06.03.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>АЕЦ &quot;Пакш&quot;</em></p>

Снимка: АЕЦ "Пакш"

Държавната помощ, която унгарското правителство ще отпусне за разширението на АЕЦ „Пакш“, е в съзвучие с европейските правила. Това решение взе Европейската комисия, след като анализира проекта.

Държавната подкрепа на дейностите ще има минимално въздействие върху конкуренцията в сектора, става ясно от съобщението на Брюксел.

Унгария ще отпусне финансова помощ за строителството на два нови реактора в АЕЦ „Пакш“. Те ще заменят остарялото оборудване – четирите реактора в централата са в експлоатация от 80-те години на миналия век. В момента централата осигурява около 50% от произведената в Унгария електроенергия.

От ЕК припомнят, че всяка държава в общността има свободата сама да определя своя енергиен микс и да инвестира в ядрени централи. Ролята на Брюксел е да гарантира, че публичните средства се харчат в съзвучие с правилата за държавната помощ, за да бъде запазена конкуренцията на единния пазар в ЕС.

Според заключенията на ЕК държавата е съгласна с по-ниската възвръщаемост от проекта, за разлика от частни инвеститори.

Строителството на новите реактори трябва да започне през 2018 година. Унгария избра „Росатом“ за доставчик на новите съоръжения. Цената на проекта е към 12 млрд. евро и опасенията на противниците му са, че той ще натежи много на бюджета на Унгария.

Унгария подписа и договор за заем от Русия за строителството в централата, за който пък се изказаха съмнения относно прозрачността на условията, при които Будапеща получава средствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още