IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предвижда повече свобода за регионите в новата земеделската политика

Брюксел предлага нова система, която се фокусира върху резултатите

17:14 | 29.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Рixabay</em></p>

Снимка: Рixabay

Прилагането на европейска Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. ще се случва при нова система, при която повече отговорности ще бъдат прехвърлени към държавите членки и регионите. Това става ясно от съобщение на Европейската комисия (ЕК) за бъдещето на прехраната и селското стопанство.

Успоредно с това се залага на опростени правила и по-гъвкав подход. Те ще гарантират, че с ОСП се постигат реални резултати — подпомагат се земеделските стопани и се насърчава устойчивото развитие на селското стопанство в ЕС, казва ЕК.

Водещата инициатива е държавите членки да поемат по-голяма отговорност, когато решават как и къде да инвестират средствата си по линия на ОСП, за да постигнат амбициозните общи цели, свързани с околната среда, изменението на климата и устойчивото развитие. 

Според заместник-председателя на Комисията Юрки Катайнен предложението е важна стъпка към модернизирането и опростяването на ОСП. По думите му държавите членки ще трябва да изготвят стратегически планове за ОСП, включващи действията им по стълб I и II (директните плащания и Програмата за развитие на селските райони – ПРСР). Това ще даде възможност за опростяване, по-добра съгласуваност и наблюдение на резултатите.

Земеделският комисар Фил Хоган отбеляза, че държавите членки и регионите ще се ползват от много по-голяма степен на субсидиарност.

При настоящата двустълбова структура средствата за ОСП се разделят между директните плащания на площ и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Всяка държава от ЕС ще разработи свой собствен стратегически план — одобрен от Комисията — в който ще определи как възнамерява да постигне целите. Акцентът ще бъде поставен по-скоро върху наблюдението на напредъка и гаранциите за това финансирането да бъде насочено към конкретни резултати.

Преминаването от общовалиден към индивидуализиран подход означава, че самата политика, както и въздействието ѝ върху реалния живот ще бъдат по-близо до хората, които я прилагат на практика, твърди ЕК.

Подкрепата за земеделските стопани ще продължи чрез системата за преките плащания.

Изменението на климата и натискът върху природните ресурси ще продължат да оказват влияние върху селското стопанство и производството на храни. Бъдещата ОСП следва да бъде отражение на по-амбициозни цели по отношение на ефективното използване на ресурсите, грижата за околната среда и действията в областта на климата.

Останалите предложения включват:

- насърчаване на модерните технологии;

- акцент върху възможностите да се насърчат младите хора да започнат селскостопанска дейност;

- намиране на решения във връзка с опасенията на гражданите по отношение на устойчивото производство, включително здравеопазването, храненето, разхищението на храни и хуманното отношение към животните;

- стремеж към съгласувани действия между различните политики, по-специално по отношение на търговията, миграцията и устойчивото развитие;

- създаване на платформа на равнището на ЕС за управление на рискове с цел да се помогне на фермерите да се справят с несигурността заради изменението на климата, нестабилността на пазара и други рискове.

Комисията ще представи предложенията, с които очертаните в съобщението цели ще бъдат законодателно скрепени, преди лятото на 2018 г. след представянето на предложението за МФР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още