IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК публикува план за подготовка за Brexit без търговска сделка

Брюксел предлага 4 регламента, за да отговори на периода, през който няма да има споразумение, а преговорите продължават

16:58 | 10.12.20 г.
<p>
	Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. <em>Снимка: Европейска комисия</em></p>

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Европейска комисия

Европейската комисия (ЕК) публикува днес мерки и предупреди всички държави членки да се подготвят за приключване на преходния период след Brexit без търговско споразумение, съобщават от пресслужбата на Комисията.

Институцията посочва, че макар че "ще продължи да прави всичко възможно, за да постигне взаимноизгодно споразумение с Обединеното кралство, сега съществува значителна несигурност дали сделката ще бъде сключена преди 1 януари 2021 г.".

Комисията последователно призовава всички заинтересовани страни във всички сектори да се подготвят за всички възможни сценарии на 1 януари 2021 г. Въпреки че сценарий „без сделка“ ще доведе до смущения в много области, някои сектори ще бъдат непропорционално засегнати поради липсата на подходящи решения. В някои сектори заинтересованите страни не могат сами да предприемат смекчаващи мерки, посочва се в съобщението.

Според Комисията целта е "да се отговори на периода, през който не е налице споразумение. Ако няма споразумение, което да влезе в сила, те ще приключат след определен период“.

Съобщението идва непосредствено след срещата между британския премиер Борис Джонсън и председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, която не доведе до значителен пробив в преговорите. Засилва се и натискът на много от държавите членки на ЕС да започне подготовката за приключване на преходния период след Brexit без сделка.

ЕК се надяваше, че ще се стигне до споразумение и изчакваше крайния резултат от преговорите заради опасения, че ако публикува насоки за подготовка за отношенията с Лондон без сделка, ще изпрати политически сигнал, че не вярва в преговорите.

Плановете съдържат мерки за извънредни ситуации, осигуряващи въздушна и пътна свързаност между ЕС и Великобритания и достъп до риболов. Мерките позволяват реципрочен достъп на риболовни кораби до водите на други страни.

За запазване на основната въздушна свързаност ЕК предлага регламент за осигуряване на предоставянето на някои въздушни услуги между Обединеното кралство и ЕС за 6 месеца, при условие че Обединеното кралство гарантира същото.

В сферата на авиационната безопасност ЕК предлага регламент, който гарантира, че различни сертификати за безопасност на продуктите могат да продължат да се използват във въздухоплавателните средства на ЕС без прекъсване, като по този начин се избягва заземяването на въздухоплавателните средства на ЕС.

За основната пътна свързаност ЕК предлага регламент, който обхваща основната свързаност по отношение както на автомобилния товарен превоз, така и на автомобилния пътнически транспорт за 6 месеца, при условие че Обединеното кралство гарантира същото за превозвачите от ЕС.

По въпросите за рибарството ЕК предлага регламент за създаване на подходяща правна рамка до 31 декември 2021 г. или до сключване на споразумение за риболов с Обединеното кралство за продължаване на реципрочния достъп на корабите на ЕС и Обединеното кралство до водите на другата страна след 31 декември 2020 г.

Комисията ще работи в тясно сътрудничество с Европейския парламент и Съвета, за да улесни влизането в сила на 1 януари 2021 г. и на четирите предложени регламента, подчертава се от пресслужбата на ЕК. Готовността за 1 януари 2021 г. сега е по-важна от всякога.

„Прекъсването ще се случи със или без споразумение между ЕС и Обединеното кралство относно бъдещите им отношения. Това е естествената последица от решението на Обединеното кралство да напусне Съюза и да не участва повече в единния пазар и митническия съюз на ЕС. Комисията винаги е била много ясна по този въпрос“, допълва се в съобщението.

Урсула фон дер Лайен коментира, че преговорите продължават. „Като се има предвид обаче, че краят на прехода е много близо, няма гаранция, че ако и когато бъде намерено споразумение, то може да влезе в сила навреме. Нашата отговорност е да бъдем подготвени за всички случаи, включително да нямаме сключена сделка с Обединеното кралство на 1 януари 2021 г. Ето защо ние предлагаме тези мерки днес“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още