IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: ЕС е готов да приеме, че няма да има търговска сделка с Великобритания

Лондон и Брюксел трябва да измислят начин за минимизиране на риска от нелоялна конкуренция между техните пазари, коментира канцлерът на Германия

16:20 | 09.12.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангела Меркел. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: архив Ройтерс

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви в сряда, че Европейският съюз (ЕС) е готов да приеме, че може да не се стигне до търговска сделка след инфарктните преговори с Лондон. Тя допълни, че Великобритания и ЕС трябва да измислят начин за минимизиране на риска от нелоялна конкуренция между техните пазари, предава Ройтерс.

Меркел предупреди, че предстоящата среща между премиера на Великобритания Борис Джонсън и председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен може да не даде търсената яснота преди срещата на върха на лидерите на ЕС, която трябва да започне в Брюксел в четвъртък следобед.

„Все още има шанс за споразумение. Не мисля, че утре ще знаем дали ще успеем, или не, не мога да обещая това. Ако има условия от британска страна, които не можем да приемем, ние сме готови да тръгнем по пътя без търговска сделка“, коментира тя.

Канцлерът на Германия казва, че създаването на система за справяне с различията, които могат да се развият в области като екологичното законодателство и трудовите стандарти, е „наистина големият въпрос, на който се нуждаем от задоволителен отговор“. „Трябва да разберем как ще реагира всяка страна, когато правната ситуация в ЕС или Великобритания се промени“, коментира  тя. „Не можем просто да кажем - нека не говорим за това“, посочва Меркел.

Германският канцлер е категорична, че ЕС ще приеме, че Обединеното кралство тръгва по собствен регулаторен път, но също така трябва да се намери начин за запазване на лоялната конкуренция, когато това стане. Тя подчертава, че е важно да се запазят „равнопоставени условия за бизнес“ – един от най-спорните въпроси в преговорите заедно с риболовните права.

По-рано в сряда високопоставен министър от Обединеното кралство настоя, че „не е правилно“ да се каже, че преговорите за търговска сделка след Brexit се накланят в посока към никаква сделка преди срещата на високо равнище между Джонсън и Фон дер Лайен. Лондон все още защитава позицията, че ЕС трябва да предприеме действия, за да постигне сделка.

В сряда Джонсън заяви пред парламента в Лондон, че никой премиер не би могъл да приеме исканията на ЕС по преговорите.

"Казват, че ние трябва да сме единствената държава в светя, която няма суверен контрол върху своите риболовни води. Не смятам, че това са условия, които който и да е било премиер на тази страна може да приеме", заяви той.

Въпреки това той посочи, че все още може да бъде договорена добра сделка и очаква да обсъди въпроса с Фон дер Лайен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Англичаните кво се правят на луди, сделка ще има само ако продължат да спазват законите на ЕС. Всичко друго е война. Кой ще ги остави да бъдат офшорка която да привлече европейския бизнес. Ироничното ече ЕС нямаше да съществува без Великобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още