IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще е готова с инструментите за помощ за присъединяване към еврозоната през декември

ЕК има волята да насърчава страните членки, но ако те не желаят, няма механизъм, който да ги задължи, коментира зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис

21:05 | 14.09.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) иска да насърчи още повече европейските страни, желаещи да се присъединят към еврозоната, чрез нова техническа и финансова помощ, която ще бъде уточнена през декември, съобщи заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, цитиран от Франс прес. 

Вчера председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер припомни, че еврото е призвано да стане единна валута на целия Европейски съюз (ЕС) и предложи създаването на "присъединителен инструмент, предоставящ техническа и понякога финансова предприсъединителна подкрепа".

"Поддържайки стриктни критерии за присъединяване, предлагаме техническа и финансова подкрепа, която ще бъде уточнена при представянето на пакет от реформи на 6 декември", уточни Домбровскис в Талин в навечерието на срещата на министрите на финансите от еврозоната и от ЕС. 

Сред страните, които биха могли да се възползват от такива помощи, е България, отбелязва АФП. Засега суми не се коментират.

Двете изказвания са направени в контекста на забавянето на темпа на разширяване на еврозоната. Сякаш единната валута, пострадала от гръцката криза, привлича по-малко от преди страните от ЕС, посочва АФП.

Последните, които приеха еврото, са трите балтийски страни - Естония през 2011 г., Латвия през 2014 г. и Литва през 2015 г.

"ЕК има волята да насърчава страните членки, но ако те не желаят, няма механизъм, който да ги задължи," подчертава Домбровскис.

Австрийските ръководители днес се обявиха против пожеланието на Юнкер за присъединяване на максимален брой страни от ЕС към еврозоната, като Виена припомни прецедента с гръцката криза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 3
Dimat
преди 6 години
"Инструментите" вече си ги отработиха по така наречения "гръцки сценарий":Първо с фанфари натикват говедата в лелеяната "еврозона",след това им спретват "ситуация","набълбукване с примамливи заеми",а накрая идва "кръчмаря" да си събира вересиите и окачва на шиите на баламурниците такива "спасителни котви",че направо ще им се изпържат мислите за това,че имат някаква си национална независимост...което е основната цел!Историята е доказала,че измъкване от хитлериски концлагер е все пак възможна,но от банкерски концлагер -никога!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Еврозоната почна да прилича на български ВУЗ ... и с две и половина си вътре .Е сетне ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още